Journalisten treffer Odd Isungset utenfor Stortinget. I forkant av interpellasjonsdebatt om Nygaard-saken kommende torsdag, har han gjort intervju med Abid Raja.
Foto: Anna Stjern
Odd Isungset har gravd i samme sak i 28 år:
Nå kan han vinne Skup-prisen
– Har vært drittlei ganske ofte.
I år kjemper 62 bidrag om Skup-prisen som skal utdeles i Tønsberg lørdag 2. april. Et av de mer særegne bidragene kommer fra Odd Isungset, journalist i digital undersøkende redaksjon i NRK.
Metoderapporten «28 år med Nygaard og Rushdie» tar for seg prosjektet han har viet store deler av sitt yrkesaktive liv til, nemlig drapsforsøket på forlagsdirektør William Nygaard i oktober 1993.
Isungset har fulgt saken tett i 28 år, noe som har resultert i både dokumentarer, podkast-episoder, reportasjer og to bøker. Bidraget til Skup omfatter alt.
– Det som har gjort denne saken verdt å følge over så lang tid, er den store prinsipielle karakter, at den er uløst, og fordi det handler om et angrep på våre sentrale samfunnsverdier, sier Isungset selv.
Journalisten treffer ham utenfor Stortinget, hvor han nettopp har gjort et intervju med Abid Raja i forkant av interpellasjonsdebatten om Nygaard-saken kommende torsdag.
Bidro til ny etterforskning
William Nygaard var sjef for Aschehoug i 1989 da forlaget ga ut Salman Rushdies kontroversielle bok «Sataniske vers». To måneder tidligere hadde Irans leder ayatolla Khomeini krevd at både forfatteren, oversettere og forleggere ble henrettet fordi boken var blasfemisk mot islam.
Odd Isungsets publiseringer om Nygaard-saken
- Boka «Attentatet» på Tiden forlag i 2000 (som ble belønnet med Skup-diplom).
- En episode av programserien Rikets tilstand på TV 2 i 2001.
- TV2-dokumentaren «Attentatet i Dagaliveien» i 2007 med omredigert versjon i 2008.
- Dokumentaren «Blodsporene fra Dagaliveien» på TV 2 i 2008 (som førte til gjenopptakelse).
- Boka «Hvem skjøt William Nygaard?» på Tiden forlag i 2010.
- Brennpunkt-dokumentaren Dødsdømt i NRK i 2012 med omredigert versjon etter siktelsene i 2018.
- En rekke reportasjer i TV2-nyhetene, Dagsrevyen, Dagsnytt, NRK.no og to podkast-episoder om identiteten til de to siktede høsten 2021.
Kilde: Odd Isungsets Skup-rapport
Politiet så en annen vei, og hevdet at det var pressen som hadde skapt Rushdie-sporet. De henla saken i 2007, men som følge av Isungsets dokumentar «Blodsporene fra Dagaliveien» på TV 2 i 2008 ble etterforskningen gjenopptatt.
– Det er en journalistisk drøm at det du holder på med skal få konsekvenser. Samtidig var situasjonen veldig spesiell akkurat da, fordi jeg holdt på med et bokprosjekt og visste om dette lenge uten å publisere noe, sier han.
– Det sier kanskje noe om den manglende journalistiske interessen for denne saken, legger han til.
– Nok en tilfeldighet
Da Isungset gikk tilbake til NRK som Brennpunkt-redaktør i 2012, etter flere år i TV 2 og som frilanser, var han bestemt på å ikke lage mer journalistikk om Nygaard-saken. Men akkurat da skulle Salman Rushdie gi ut sin selvbiografi – samtidig som Brennpunkt var i beit for saker.
– Brennpunkt er ikke noe litteraturprogram. Derfor måtte vi i forkant begynne å gå opp løypa på ny. At vi fikk komme til New York og snakke med Rushdie var nok en tilfeldighet som gjorde at det ble en runde til med saken.
Isungset legger ikke skjul på at det er mange tilfeldigheter som har gjort det både mulig og interessant å følge saken i nærmere tre tiår.
– Med tålmodigheten har det stadig dukket opp nye ting – noe som har minnet meg på at saken fremdeles er uløst. Men jeg har vært drittlei ganske ofte, ler han.
Navnga en av de siktede
I 2018 tok saken igjen en ny vending. Like før foreldelsesfristen var nådd siktet politiet to menn for drapsforsøket. I fjor høst kunne Isungset og NRK avsløre at en av de siktede har jobbet som førstesekretær ved den iranske ambassaden.
– Siden start har det kommet uhyrlige påstander om at den iranske ambassaden kunne ha medvirket. Jeg har for så vidt også hatt den teorien lenge. Det fikk vi da en bekreftelse på gjennom siktelsen, sier Isungset.
Irans ambassade avviser at eks-diplomaten har vært innblandet i Nygaard-saken.
Den andre siktede er en libaneser som har vært tilknyttet Hizbollah. I fjor høst sporet Isungset og NRK-kollega Mohammed Alayoubi ham opp i Libanon. I møtet ble det tydelig at han ikke var informert om statusen som siktet, og han gikk med på at NRK både intervjuet og navnga ham.
– Mye har hendt
Saken har nå passert foreldelsesfristen, men etterforskningen av de to siktede fortsetter. Men libaneseren NRK traff i fjor høst har ennå ikke hørt et ord fra norsk påtalemyndighet, forteller Isungset.
I forkant av utdelingen av Skup-prisen har han spekulert lite i om det noe uvanlige arbeidet hans har en vinnersjanse eller ikke. Det eneste kravet som stilles til kandidatene er at arbeidet er publisert det siste året, eller at det har skjedd en utvikling som dokumenterer verdien av tidligere publisert arbeid.
– Jeg har jo fått Skup-diplom for denne saken én gang før, i 2000. Men mye har hendt etter det, hvor det viktigste er gjenopptakelsen.
Isungset har også bidratt i en av episodene til den nylanserte podkasten «Siste Skup», hvor han deler sine erfaringer fra det langdryge Nygaard-prosjektet.