Tom Ravndal (t.v.) møtte opp på kontoret til Rune Christoffer Holm med en bærepose full av dokumenter.

NRK-journalisten dekket korrupsjons-sak i fire år. I retten ble han selv et tema

Kilden dukket opp i redaksjonen med en bærepose full av dokumenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mai 2017 kommer en mann inn på NRK sitt kontor i Tønsberg. Han har med seg en bærepose full av dokumenter og spør om det kan være interessant å lage en sak om korrupsjon på Tjøme.

Nesten fire år og 40 artikler senere er den nye kommunen, Færder, nødt til å gå gjennom 400 byggesaker i strandsonen og to menn er dømt for grov korrupsjon.

Endte i domfellelse

I januar i år kulminerte alle sakene til NRK Vestfold og Telemark i én stor artikkel.

Målet med artikkelen «Varsleren» var å presentere hele sakskomplekset. NRK, til tider i samarbeid med Tønsbergs Blad, har siden 2017 avslørt svært tette bånd mellom det som var Tjøme kommunes byggesaksbehandler, en arkitekt og utbyggere.

Avsløringene sørget for at Økokrim ble involvert i saken og i mars ble arkitekten, Rune Breili, og tidligere byggesaksleder på Tjøme, Harald Svendsen, dømt til 8 måneders fengsel for grov korrupsjon. Dommen er ikke rettskraftig og ble anket på stedet.

Ballen begynner å rulle

Journalist Rune Christoffer Holm har siden 2017 jobbet med saken som startet med at varsleren, Tom Ravndal, kom inn på kontoret i Tønsberg med en bunke dokumenter.

Holm forteller at det naturlig nok var en viss skepsis knyttet til om dokumentene Ravndal hadde med seg ville vise korrupsjon i kommunen.

– Det er jo en del fallgruver, men vi satte oss ned og han hadde noen dokumenter vi ikke hadde sett før. Vi gikk bredt ut og var litt heldige; vi fant ut at byggesakslederen i kommunen hadde et foretak der han hjalp folk med byggesøknader, og da vi spurte om han behandlet søknadene selv svarte han på en måte som gjorde at han ble suspendert på dagen, sier Holm til Journalisten.

Rune Christoffer Holm intervjuer Tom Ravndal i Vestfolds skjærgård.

Ballen begynte virkelig å rulle og NRK fulgte opp med en bråte artikler om hvordan hytteeiere, tilknyttet samme arkitekt og byggesaksleder, stadig fikk bygge ut hyttene sine i strandsonen.

Artiklene om privatisering av strandsonen på Tjøme fikk oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt. Holm vant blant annet prisen for Årets beste sak i Vestfold i 2018 sammen med Tønsbergs Blad-journalist Emira Holmøy, mens Tønsbergs Blad fikk en Skup-diplom for deres oppfølging.

Én stor sak

Da Økokrim etter hvert tok ut tiltale og rettssaken til slutt ble berammet var det gått nesten fire år siden første sak ble laget. Det gjorde at Holm ønsket å presentere sakskomplekset i et litt nytt lys.

Løsningen ble å koble inn den såkalte Dybdegruppa, en gruppe i NRK Vestfold og Telemark som spesialiserer seg på store saker med god visuell presentasjon. Det endte i artikkelen «Varsleren», som forteller hele sakskomplekset gjennom erfaringene til plastposemannen, Tom Ravndal.

– Vi ville gjøre saken relevant for folk flest. At det ikke bare skulle handle om noen rikinger som har bygd en brygge for mye. Vi ville lage en sak som på en enkel og lettfattelig måte forklarte et stort sakskompleks. Målet var at leseren skulle sitte igjen med et godt inntrykk av hva Tjøme-saken handlet om, sier Holm.

Sammen fant gruppen løsninger for dramaturgi, presentasjon og visuelt uttrykk, og «Varsleren» har til nå fått over 420.000 klikk på NRK.no. Bilder, video, grafikk og tekst har til sammen gjort at artikkelen har fungert svært godt, mener Holm.

– Saken har en forventet lesetid på 3:55 og ifølge analyseverktøyet vårt var gjennomsnittlig lesetid på 4:01. Det sier noe om at mange har lest hele. Noe som jo er viktig for at folk skal få et helhetlig og godt bilde av saken, sier han.

Avlytting og droner

Konfliktnivået under arbeidet med Tjøme-sakene har vært høyt, ifølge Holm.

Temaet har vært betent blant både hyttefolk og lokalbefolkning. Det ble synlig da NRK-teamet skulle sikre bilder av hytteeiendommer til «Varsleren»-saken, og gjorde forberedelser til å sende opp drone. Holm forteller at det første som skjedde, var at de ble kjeppjaget av en hytteeier.

– Vi fikk ikke lov til å stå på én eiendom og filme en annen. Så viktig var det å ikke være en del av denne saken. Det sier noe om konfliktnivået, sier han.

Dronebildene i artikkelen «Varsleren» ble passende nok vanskelige å få tak i fordi mye av strandsonen er privat.

Jobben fortsatte med å ringe rundt til grunneiere. Etter mange nei endte NRK med å sende opp drone fra en båthavn der de fikk tillatelse til å stå.

Holm har også kjent på at han relativt upopulær blant personene som er omtalt i alle sakene. Økokrim hadde blant annet avlyttet telefonene til de tiltalte, for å få klarhet om de samordnet forklaringer.

– På et av opptakene som ble spilt av i retten sa Breili blant annet: «Husker du Rune Christoffer Holm? Han er en drittsekk», sier han.

En kopp kaffe

Arbeidet med artikler om privatisering av strandsonen er ikke over for Holm. Etter flerfoldige timer med postliste-søk, innsynskrav og kildesamtaler, skal han nå følge Færder kommunes gjennomgang av de rundt 400 byggesakene der det kan foreligge ulovligheter.

Mye takket være Tom Ravndal og hans bærepose med dokumenter.

Og Holm tror mange journalister kan tjene på å lytte mer til folk som tar kontakt, og å prate med dem som har noe å fortelle.

– Sørg for at folk med bæreposer fulle av dokumenter får en kopp kaffe. Mange tar kontakt og har ikke mye å fare med, men noen har det. Og så er det å være grundig, da. Det er liksom ikke så mye mer enn det. Bruk Excel-ark og snakk med folk.

Powered by Labrador CMS