PFU behandlet klage mot Telemarksavisa og Varden.

PFU

Telemarksavisa og Varden felt i PFU etter klager fra entreprenør

Felt for manglende kildebredde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En betent konflikt etter boligoppussing ble omtalt i flere artikler av Telemarksavisa og Varden.

Nå er begge aviser felt i Pressens Faglige Utvalg, etter klager fra entreprenøren som anklages for å ha ramponert et hus innvendig i sakene.

Klageren, som er sterkt uenig i anklagene, mener avisene har stolt på det huseieren har fortalt, og ødelagt for firmaets fremtidige jobber.

Telemarksavisa avviste brudd på god presseskikk og anførte i sitt tilsvar at klager fikk rikelig med anledning til å svare på anklagene, i det de ser som en klassisk «påstand-mot-påstand»-sak. Også Varden har avvist brudd på god presseskikk.

Det holder imidlertid ikke nødvendigvis bare å referere hva en part sier og la motparten kort avvise anklagene, påpeker PFU i den vedtatte uttalelsen om TA-saken.

«Det kan innfri kravet til samtidig imøtegåelse, jf. VVP 4.14, men sterke og rammende beskyldninger må også underlegges en kildekritisk tilnærming og en opplysningskontroll.»

Videre:

«PFU mener at TA i dette tilfellet skulle gjort flere undersøkelser av fakta før publisering og tatt større forbehold i fremstillingen. Utvalget minner også om at mediene ikke bare skal sitere kilder, men at det også må stilles kritiske spørsmål til kildene. Utvalget viser her til det grunnleggende prinsippet i all journalistikk om at mediene skal tilstrebe kildebredde, være kildekritiske og kontrollere at opplysninger er korrekte, jf. VVP 3.2.»

I dette avsnittet er uttalelsen om Varden identisk.

Utvalget endte på enstemmig fellelse for brudd på punkt 3.2 for Telemarksavisa, selv om både PFU-leder Anne Weider Aasen og andre i diskusjonen argumenterte for mildere reaksjon. Weider Aasen signaliserte at hun kunne støttet frikjenning «etter en samlet vurdering».

Også fellelsen av Varden, på samme punkt, var enstemmig.

Powered by Labrador CMS