Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
I etterkant av forrige helgs skyting i Oslo sentrum har VG, med breaking-journalist Yasmin Alida Sfrintzeris i spissen, publisert saken «Skrekkminuttene» – et tidsforløp av hendelsen sekund for sekund.
Annonse
Artikkelen inneholder flere videoer og bilder som ble tatt mellom klokken 01.05, noen minutter før skytingen startet, og 01.19, da situasjonen var under kontroll og gjerningsmannen pågrepet av politiet.
– Dette er en hendelse som har stor offentlig interesse, og folk har krav på å få vite hva som skjedde. Det er blant annet grunnen til at vi valgte å ha et visuelt innhold siden starten. Bildene og videoene snakker for seg selv, sier Sfrintzeris til Journalisten.
– Noen puslebrikker i hendelsesforløpet mangler, men leseren får likevel en slags oversikt og et helhetsinntrykk på det som skjedde, uttaler hun videre.
Flere titalls videoer
Sfrintzeris, som til vanlig jobber i breaking-redaksjonen, er vant til å jobbe under høyt tidspress, sier hun. Men akkurat denne saken jobbet hun med over flere dager.
Etter skyteepisoden mottok VG flere titalls videoer og bilder som ble sendt inn av lesere, og Sfrintzeris har blant annet brukt disse til å visualisere og kontekstualisere hendelsesforløpet. I tillegg til materiale sendt fra lesere, har andre videoer og bilder blitt tatt eller samlet av hennes kollegaer som var på åstedet.
En sentral del av jobben har vært å hente ut metadataen i det visuelle materialet. Metadataen kan inneholde koordinater for hvor det ble filmet og nøyaktig klokkeslett, noe som gjorde det enklere for VG-teamet å lage den konkrete tidslinjen.
– Vi hadde flere kollegaer som var på åstedet og fikk tilsendt videoer fra kilder og vitner, sier hun og fortsetter:
– Vi er avhengige av å ha originalfilene. Er videoene fra Facebook eller Twitter for eksempel, så blir metadataen borte.
Annonse
Observerer detaljene
Hun påpeker at alle videoene har vært nyttige, ikke bare de som viser konkrete handlinger.
– For å lage en tidslinje som går så å si sekund for sekund, er vi opptatt av å observere alle detaljene rundt det som skjedde. Vi fikk mye ut av å observere alt det andre enn selve hovedmotivet, sier hun.
Sfrintzeris har sett på videoene om og om igjen, sier hun. For hver gang kommer det frem ny informasjon.
Ved å blant annet observere og sammenlikne bevegelsene til personene og bilene i videoene, har hun klart å samkjøre innholdet også på videoene uten metadata, og klart å sette nøyaktig klokkeslett på hendelsesforløpet.
Sterke inntrykk
Tidlig i «Skrekkminuttene» advarer VG at saken inneholder sterke inntrykk. De presseetiske vurderingene knyttet til hva som bør publiseres og ikke, har ikke blitt tatt av Sfrintzeris alene. Det ansvaret har gått lenger opp i ledelsen, sier hun.
– Det er fortløpende vurderinger om sladding og hva som skal publiseres. Hvis vi er i tvil, løfter vi det oppover i VG.
Men hun påpeker at VG ikke har publisert mer inntrykksfullt innhold enn nødvendig.
– Vi viser ikke vanskelige ting uten videre. Det må ha en hensikt, og en nyhets eller dokumentasjonsverdi. De bildene og videoene som er med mener jeg er nødvendig for å forstå saken i sin helhet, sier hun.
Annonse
To adskilte verdener
Etter å ha jobbet med videoene i tre dager, sitter Strintzeris selv med sterke inntrykk.
– Det er særlig de sjokkerte ansiktsuttrykkene til menneskene i videoene som sitter igjen, sier hun.
Samtidig sier hun at inntrykkene ikke fester seg på samme måte når hun er i jobbmodus, og at hun er vant til å skille de følelsene mellom jobb og fritid. Det er heller når hun drar hjem etter arbeidsdagen og snakker om jobben sin med venner og familie at hun får bearbeidet disse.
– Det er to forskjellige, adskilte verdener. Men det er behagelig å kunne dra hjem og snakke om det utenom det faglige, sier hun.
Dessuten har alle i VG som jobbet med skyteepisoden fått tilbud om oppfølging, påpeker hun.