Robert Peston. Foto: <a href="http://flickr.com/photos/spunter/575151060/">CREATIVE COMMONS, SouthBank Steve</a>
Robert Peston. Foto: CREATIVE COMMONS, SouthBank Steve

Kredittkrisens superjournalist i søkelyset

Politikere vil etterforske om BBCs økonomiredaktør har for gode kilder.

Publisert   Sist oppdatert

Robert Peston er finanskrisens stjernereporter i Storbritannia og har stått bak så mange oppsiktsvekkende skup at enkelte av rikets politikere nå vil ha ham etterforsket av finansyndighetene.

For mye kildemakt?

Det blir sagt om BBCs 48-årige økonomiredaktør, som også blogger ivrig om saksområdet sitt, at finansindustrien anser ham for å ha så gode kilder at han på egen hånd kan sende aksjekurser til himmel eller helvete.

Kun minutter etter hans rapport om møtet mellom landets finansminister og banksjefer tirsdag forrige uke, stupte aksjekursene til de britiske bankene Barclays, RBS og Lloyds TSB med milliarder av pund, skriver The Independent on Sunday. Kontroversens kjerne er at en del av informasjonen i Pestons skup er såkalt børssensitiv eller kursdrivende informasjon som det er lovpålagt skal meldes til hele markedet samtidig.

Peston, som tidligere har jobbet for The Financial Times og The Independent, spilte en relativt anonym rolle i den første tiden sin som økonomiredaktør i statskringkastingen, hvor han gikk i fotsporene til fargerike forgjengere som Jeff Randall. Det var først med avsløringen av at banken Northern Rock var tvunget til å søke nødfinansiering fra Bank of England at han skapte seg et stort navn.

– En markedstrussel

Siden den gang har skupene kommet på rad og rekke, og The Daily Mail har stemplet ham som «en markedstrussel». Bloggeren Guido Fawkes, som tidligere har jobbet i finansindustrien, sier Peston egenhendig gjorde finanskrisen verre og tidligere innenriksminister Michael Howard har bedt Financial Services Authority (FSA) etterforske lekkasjene som ga Preston avsløringene hans.

– FTs Alphaville blogg kaller ham «Pesto-Wire» og gjør narr av ham for å erstatte myndighetenes offisielle nyhetstjeneste. Han er litt av en markedstrussel fordi hans rapporter blir ansett å komme fra kilder i Downing Street nummer ti og elleve (statsministerens og finansministerens kontorer). Så han beveger markedene, skriver Fawkes, alias Paul Staines, om Peston.

Ifølge The Daily Mail skriver Virgin-sjefen og multimilliardæren Richard Branson i boken sin, «Stripped Bare», at det var mystisk hvor godt Peston var informert da han i sin tid vurderte å kjøpe Northern Rock. Satiresiden The Daily Mash parodierer det hele i en artikkel hvor de hevder stjernereporteren er blitt omgjort til ren energi:

– Han er ikke lenger Robert Peston, BBCs økonomiredaktør. Hans atomer er nå vevd inn i universet selv. Han er blitt ren nyhet.

– Ville gjort det samme

Pestons forgjenger Jeff Randall, nå editor-at-large for The Daily Telegraph, sier på sin side til Independent at han ville gjort akkurat det samme som sin etterfølger om han hadde vært i samme situasjon. Allister Heath, ansvarlig redaktør i finansgratisavisen City AM, sier til avisen at «Peston nå uten sammenligning er den beste nyhetshunden innen finansjournalistikken i dag.»


Foto: CREATIVE COMMONS, SouthBank Steve