I uoversiktlige situasjoner der våpen tas i bruk, mener selskapet Triangula at deres løsning kan gi viktig informasjon. Her fra stormingen av kongressbygningen i Washington DC 6. januar. Én person ble skutt inne i bygget.

Mener skuddanalyse-app kan brukes til journalistikk – og journalisters sikkerhet

Norsk utvikler vil gi mediehus gratis tilgang.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Tanken dukket opp for oss etter å ha sett de vanvittige scenene i Washington D.C., og lest om NRK-korrespondenten som måtte gjøre egne sikkerhetsvurderinger på sparket: Kanskje kan vår løsning også være til nytte for journalister, sier markedssjef Marius Marents i den norske gründerbedriften Triangula.

Selskapet har, med støtte fra Forsvarets forskningsinstitutt, utviklet et system som analyserer informasjonen som finnes i en lyd som kan sette en støkk i de fleste: Lyden av et skytevåpen som tas i bruk.

Vil gi bort tilgang

Med systemet installert på en smarttelefon kan man ifølge Triangula lese av hvor skuddet ble avfyrt, hvilken retning det gikk og hvilken våpentype som ble brukt.

Selskapet har i utgangspunktet utviklet systemet med tanke på forsvar, politi og sikkerhetsbransje.

Nå forteller markedssjefen at de også ønsker å tilby fri tilgang for norske journalister og mediehus som måtte være interessert, enten det er for å jobbe i konfliktsoner eller dekke massemønstringer som kan utarte i vold.

– Systemet gir bedre mulighet til å vurdere egen sikkerhet, men jeg går også ut fra at systemet i mange tilfeller kan gi informasjon som er interessant å bruke i journalistikk. At skudd har blitt avfyrt, at en våpenhvile har blitt brutt, er noe som i ettertid kan benektes av ulike aktører, mens dette systemet gir en tydelig dokumentasjon, sier Marents.

Kan samarbeide

Triangulas løsning baserer seg på triangulering av skuddlyden, og er avhengig av at samme app tas i bruk på tre eller flere telefoner i samme område.

Ifølge selskapets egen informasjon kan systemet peke ut skytterens posisjon innenfor en sone på 25 meter, hvis skuddet har blitt avfyrt under 500 meter unna.

– Hva hvis man befinner seg helt alene som korrespondent i en konfliktsone, og hører skudd?

– Systemet trenger minst tre enheter. Men i soner der man på forhånd vet at det er viktig å holde oversikt, kan man selv plassere ut enheter med noen hundre meters mellomrom. I tillegg kan brukere som er definert til samme gruppe samarbeide om trianguleringen med sine telefoner, for eksempel journalister som er på samme sted, men som kommer fra ulike mediehus, sier Marents.

– Kan ha journalistisk verdi

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, tidligere Midtøsten-korrespondent og nåværende utenrikssjef i NRK, tror systemet potensielt kan gi nyttig informasjon.

Han uttaler seg basert på Journalistens beskrivelse av systemet.

– Det kan ligge en journalistisk verdi i muligheten til å dokumentere avfyrte skudd, det vil alltid være nyttig med så mye informasjon som mulig, sier Mikkelsen til Journalisten.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Han stiller seg på generelt grunnlag noe skeptisk til å basere seg på teknologiske løsninger for sikkerhet:

– I sikkerhetssituasjoner er det ikke alltid man har tid til å ta opp en telefon. Det er utrolig viktig å være observant på egne omgivelser, helst bør man ha egenerfaring som sitter i kroppen. I veldig krevende situasjoner kan man bli litt sårbar med konsumentteknologi, iallfall når alle nettverk er nede og det er lite tilgang på strøm, sier Mikkelsen.

NRKs fagansvarlig for journalistsikkerhet, Sidsel Avlund, understreker at hun ikke kjenner til Triangulas løsning fra før.

– Det er interessant med ting som kan bedre sikkerheten, og NRK kan selvfølgelig vurdere en slik løsning, men det er alltid en større helhetlig vurdering som skal til. Det finnes flere forskjellige apper som skal bidra til økt sikkerhet, og det er flere både praktiske og sikkerhetsmessige sider som skal vurderes i forbindelse med å ta sånt i bruk, sier Avlund.

Powered by Labrador CMS