Knut Olav Åmås er direktør i Fritt Ord. Foto: Birgit Dannenberg

Fritt Ord drysser 2 millioner over kritikere

10 kritikere får 200.000 kroner hver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette gir meg veldig mye mer lesetid. Det gjør at jeg kan sette meg inn norske debutanter. 

Det sier Erle Marie Sørheim, som torsdag fikk beskjed om at hun får Fritt Ords kritikerstipend på 200.000 kroner over det neste året. Sørheim jobber som frilanser, og er tilknyttet Dagbladet som litteraturanmelder. Med pengene sier hun at hun kan dukke dypere ned i litteraturen.

– Det gjør at jeg kan skrive mer om tendenser i samtidslitteraturen, lese mer og se nærmere på ulike fenomener.

Tegneserier

Erle Marie Sørheim

Noen av pengene skal gå på bokmessa i Frankfurt, der Norge skal være hovedland i 2019. Sørheim har hatt fast base i Berlin i åtte år, og utga nylig en reisebok om byen.

Sørheim er dessuten redaktør for nettegneserietidsskriftet Empirix. Nå skal hun, som fra før snakker flytende tysk, lære seg fransk for å dekke tegneseriefeltet bedre.

Og hvis du drar kjensel på etternavnet, er det riktig at stipendmottageren er søsteren til Sarah Sørheim, kulturredaktør i Aftenposten.

– Vi har alltid vært forskjellige, så det overrasker litt at vi begge er blitt kolleger. Men vi har fått den samme minijournalistutdanningen gjennom interesse for nyheter, sier stipendmottageren.

Ti stipendmottagere

Det var i en pressemelding torsdag at Fritt Ord meldte at ti personer får et ettårig stipend verdt 200.000 kroner. De ti er:

• Therese Bjørneboe, Oslo (scenekunst)

• Gustav Svihus Borgersen, Trondheim (billedkunst)

• Gaute Brochmann, Kabelvåg/Oslo (arkitektur)

• Ulrik Eriksen, Oslo (film)

• Marius Emanuelsen, Oslo (musikk og populærkultur)

• Anki Gerhardsen, Bodø (scenekunst og billedkunst)

• Kaja Schjerven Mollerin, Oslo (skjønnlitteratur)

• Gro Jørstad Nilsen, Bergen (sakprosa og lærebøker)

• Silje Marie Stavrum Norevik, Bergen (skjønnlitteratur)

• Erle Marie Sørheim, Berlin/Skjetten (skjønnlitteratur og tegneserier)

– Vi ønsker å stimulere og styrke kritikken som en uunnværlig del av norsk journalistikk, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås i meldingen.

Fritt Ord skriver videre at de har prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier. To av kritikerne skriver primært i Dagbladet, to i Bergens Tidende, to i Klassekampen, to i Morgenbladet, en i Adresseavisen og en i Avisa Nordland. Flere av stipendmottagerne skriver også i en rekke tidsskrifter.

Fritt Ord fikk inn 58 søknader.

Kritikk under press

I fjor høst vakte det reaksjoner da VG kuttet i bokanmeldelser. Ingvar Ambjørnsen og Tom Egeland var blant avisas kritikere som hadde fått beskjeden, skrev bok365.no.

– Det er trist og skuffende, men det kommer ikke som noen overraskelse. Jeg har fulgt dette ganske nøye de siste par årene, og de tradisjonelle bokanmeldelsene i landets aviser er på vikende front over hele linja, sa Ambjørnsen til nettstedet.

I november kunne Journalisten.no fortelle at det ikke bare var litteratur VG kuttet i.  Også musikk og film rammes av kuttene, bekreftet Øystein Milli som leder av Rampelys-redaksjonen.

I mars utlyste Fritt Ord ti stipender på 200.000 kroner årlig over tre år. Den allmennyttige stiftelsen vil at pengene skal resultere i «konkret og løpende kritikkproduksjon gjennom hele året».

Saken oppdateres

Powered by Labrador CMS