Kristine Foss i Norsk Presseforbund peker på at grunnlaget for lønnsoppgjøret angår mange i offentlig sektor og mener det er viktig med mest mulig åpenhet.

Norsk Presseforbund

KS mener kommuner kan unndra dokumenter om lønnsoppgjøret fra offentligheten

KS mener det er lovlig å unndra kommunens og fylkeskommunens forarbeid til neste lønnsoppgjør for innsyn. Det er feil, mener Norsk Presseforbunds jurist.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I debattheftet Mellomoppgjøret 2023 skriver KS at dersom kommunene og fylkeskommunene ser det som hensiktsmessig, kan saksframlegg og vedtak om spørsmål i debattheftet som omhandler tariffoppgjør, unntas offentlighet, skriver Utdanningsnytt.

Diskusjonen i heftet skal danne grunnlaget for KS' strategi under lønnsforhandlingene.

KS tar feil, mener rådgiver og jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund. Det er ikke en generell hjemmel i loven for å unnta alle innspill og vedtak som omhandler tariffoppgjør, sier hun.

– Unntaksbestemmelsen KS viser til i offentlighetsloven, gjelder tilfeller der opplysninger må beskyttes av hensyn til en forsvarlig økonomiforvaltning i kommunen. Det skal vurderes konkret i hver enkelt sak om man står overfor dokumenter av et slikt innhold, og loven krever at unntak må være påkrevd.

Foss peker på at grunnlaget for lønnsoppgjøret angår mange i offentlig sektor og mener det er viktig med mest mulig åpenhet.

KS holder fast ved formuleringen i debattheftet.

– Vi har ikke noe å legge til om det. Det er opptil kommunene å avgjøre om innspill til lønnsoppgjør skal unntas offentlighet, sier Hege Mygland, direktør i forhandlingsavdelingen i KS.

Powered by Labrador CMS