BBC. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Tim Loudon
BBC. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Tim Loudon

BBC kutter mat, reise og flere nyhetssider på nett

Den britiske allmennkringkasteren skal spare inn 180 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

BBC vil i løpet av de neste 12 månedene legge ned en rekke nettsider og apper. Årsaken er innsparingsmål på rundt 180 millioner norske kroner, noe som tilsvarer 15 prosent av de redaksjonelle utgiftene.

Kutter, nedskalerer og integrerer

I rapporten BBC Online Creative Review kommer det frem at BBC blant annet skal kutte ut sidene til Radio 1s Newsbeat, News Magazine, BBCs tjeneste for lange nyheter og livsstilsfeature, og indekser for lokaljournalistikk. I tillegg kutter de ut digitalradioenes aktivitet på sosiale medier og tilhørende musikkstoff, samt matsiden BBC Food og reisesiden.

Newsbeats nettside og app vil begge legges ned. Innholdet vil bli integrert inn i BBC News’ digitale portefølje. Det samme gjelder lokalstoffindeksen og reisestoffet, der førstnevne vil inngå i blant annet «Local Live»-strømmen. Innholdet som tidligere har blitt publisert i News Magazine vil enten forsvinne, eller komme i ny drakt under utenriksfanen.

BBC Food vil heller ikke bli helt borte fra nett. De 11.000 oppskriftene vil ikke slettes, men bli arkivert, slik at oppskriftene fortsatt kan søkes opp. Den internasjonale siden Good Food vil for øvrig bestå. Avgjørelsen har imidlertid ført til en kampanje som foreløpig har samlet 100 000 underskrifter på nett.

Oppdatering: Etter at 170 000 hadde skrevet under har BBC bøyet av for publikumspresset. Nå heter det at så mange som mulig av oppskriftene vil bli flyttet til kommersielle BBC Good Food.

Nettet krever redefinering

– Internett krever at BBC må redefinere seg selv, men ikke sin misjon. BBCs oppgave på nett er å være en tydelig allmenkringaster som informerer, opplærer og underholder, sier James Harding, direktør for BBC News & Current Affairs til Independent etter at kuttene ble kjent.

Harding understreker også at endringene handler om at kringkasteren skal slutte å dupliseres seg selv, og overlate enkelte tjenester til andre og bedre egnede aktører i markedet.

Øvrige tjenester som kommer til å ryke de neste månedene er iWonder, som er en tjeneste der publikum kan stille spørsmål. I tillegg kuttes det i kategorien tjenester utenfor kjernevirksomheten, men som ikke er ytterligere spesifisert.

Lanserer digitale mål

I forbindelse med omleggingene på nett legger rapporten også frem seks såkalte flaggskipområder for kringkasteren.

Målene for BBC er å levere:

  • Pålitelige, uavhengige og korrekte nyheter.
  • Den beste sportsdekningen.
  • Det trygge nettstedet for britiske barn å leke og underholdes
  • Høykvalitets nderholdnign som beriker «våre» liv.
  • Det beste innen kunst, kultur, historie og vitenskap
  • Og være best på nasjonale bevigenheter.

Kuttene skal utover å spare inn gi BBC større mulighet til å nå disse målene.

Powered by Labrador CMS