Illustrasjonsfoto: Flickr.com/Creative Commons/Donne Dyke
Illustrasjonsfoto: Flickr.com/Creative Commons/Donne Dyke

Få lesbiske på norsk tv

Ikke én eneste lesbisk hovedkarakter i en norsk tv-serie siden 2011, melder Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert
Stadig flere kvinnelige karakterer i amerikanske tv-serier er lesbiske, bifile og trans. I norske produksjoner er det knapt en skeiv dame å se, skriver Klassekampen torsdag.
 
Mens fiktive, kvinnelige seksuelle minoriteter – lesbiske, bifile og transkvinner – forlengst har brutt ut av skapet og inntatt amerikanske tv-skjermer i populære serier som «Orange Is the New Black», «Transparent», «Glee» og «The Fosters», må man i Norge se langt etter et liknende mangfold.

– Det er mange skeive damer i Norge, men de er oversett i fiksjonsseriene. Der eksisterer de rett og slett ikke, sier Trude Christensen Gaukås til Klassekampen.

Hun var tidligere redaktør for det nå nedlagte nettstedet Lesbisk Onscreen, som i nærmere ti år kartla skeive kvinner i norsk og internasjonal populærkultur.

I vinter skrev Gaukås kronikken «De usynlige kvinnene» for nettmagasinet Qvakk. Hun hevder vi må tilbake til 2011 for å finne en minneverdig skeiv kvinnekarakter.

– Det har vært et par mindre roller i løpet av de siste årene, som i «Hotel Cæsar» og i «Lilyhammer», men ingen av betydning siden lesbiske Fariba i «Taxi», sier Gaukås.

Powered by Labrador CMS