Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Høsten 2017 banket Peter Daatland på døren til Terje Larsen. Han hadde lenge jaktet sin neste podkast og hadde derfor forsøkt å komme i kontakt med Larsen, han som i norske medier er blitt kjent som «Vandreren». Mannen som ble dømt for å bryte seg inn i over 650 hytter, hvor han stjal mat og sprit, og i enkelte tilfeller: La igjen avføring.
Annonse
Daatland hadde hele tiden vært nysgjerrig på hva som lå bak de lange vandringene, og om bildet som hadde blitt tegnet i norske medier var riktig. Han forsøkte først å finne han ved å ringe rundt til alle Terje Larsen han fant i telefonkatalogen, men uten hell.
En uvanlig mann med et vanlig navn kompliserte prosessen. Gjennom folkeregisteret fant Daatland til slutt rett mann og en adresse fra 2009. Han håpet «Vandreren» fortsatt bodde der.
Men da Peter Daatland denne høsten banket på døren, var det ingen som svarte. Derfor la han igjen et håndskrevet brev i postkassen, hvor han forklarte hva han ville. Så dro han hjem.
Noen dager senere kom det en telefon. Terje Larsen ville gjerne møte mannen som bar navnet Peter. Han følte det var et tegn fra oven.
– Årsaken var at jeg het Peter, slik som én av disiplene til Jesus. Larsen var blitt frelst og Peter var jo budbringeren til Jesus, sier Daatland i dag.
Fakta om podkasten «Vandreren»
Podkastserie i fire episoder produsert av Peter Daatland i Filt Oslo og Martin Holvik i VG.
Lanseres på VG.no lørdag 13. april.
Episodebeskrivelse:
«Myten» - Terje Larsen rømmer fra fengsel og bryter seg inn i over 200 hytter i Hedmark og Oppland i 2001. En storstilt menneskejakt starter på mannen som blir kjent som «Vandreren».
«Forbryteren» - Terje Larsen røper sine ti bud, ti regler for hytteinnbrudd. Han er på en hytte med fetteren sin. Hytta brenner ned og fetteren forsvinner.
«Mennesket» - Om barndommen til Terje Larsen, som vokser opp i Bergen på 70-tallet. Han vil bli fotballproff og får kone og to barn. Men ekteskapet blir turbulent.
«Siste ferd» - I 2018 vandrer Terje Larsen for siste gang. På vandring i Hokksund vil han vise journalisten Peter Daatland noe, men ikke alt går som planlagt.
I løpet av det neste halve året møttes de flere ganger. De snakket om nesten alt og ble til slutt ganske nære. Daatland fikk over 32 timer med lydopptak med Larsens egen fortelling om sitt liv. En nesten fullstendig historie som ingen har hørt før.
Men 10. mai 2018 døde Terje Larsen helt plutselig, 60 år gammel, på en hytte vest for Gjøvik. Daatland leste nyheten på nettsidene i VG med en klump i halsen. For han føltes det som om en venn hadde mistet livet. Og han satt med en historie han trodde aldri ville bli fortalt.
Så møtte han journalisten Martin Holvik fra VG Helg.
Bar kisten i begravelsen
Lørdag lanserer VG, sammen med Peter Daatland i Filt Oslo, den ufortalte historien om «Vandreren» Terje Larsen. Både over fire podkastepisoder og en fortelling i VG Helg.
Men veien dit har vært komplisert, både etisk og personlig.
Det var forsommeren 2018 at Daatland og Holvik møttes og endte opp med å snakke om opptakene Daatland hadde med Terje Larsen. Der og da startet det som skulle bli et fruktbart samarbeid.
– Jeg syntes dette hørtes ut som en spennende idé, spesielt for podkastsjangeren. Peter hadde et eksklusivt materiale på over 30 timer med en helt usedvanlig fyr, sier Holvik.
– Det blir jo ikke mye mer norsk enn en notorisk kriminell som bryter seg inn i hytter, sier Daatland.
Sammen pitchet de historien inn til VG og fikk etter hvert ja til å fortsette på den. Da startet jakten på resten av historien. Allerede i Larsens begravelse begynte de arbeidet, i Lørenskog kirke 5. juli i fjor. De håpet å møte familie eller venner av Larsen.
Men ingen møtte opp.
– Av de tolv som var i den kirken den dagen, så var alle på jobb, sier Holvik.
Presten, organisten, rusomsorgen og pressen. Det var de som var tilstede. Den som kanskje kjente Larsen aller best, var Peter Daatland, som selv ble intervjuet av Bergens Tidende i en sak om livet til «Vandreren».
På grunn av det nære forholdet Daatland hadde fått til Larsen, gikk også presten bort til podkastjournalisten og spurte om han kunne bære kisten. Han sa ja.
– Det var som å bære en nær venn. Der og da var jeg rett og slett forvirra om jeg var journalist eller venn, sier han i dag.
Hvor var familien? Hvor var vennene? Og hva ville de sagt, hvis de sto i kirken?
– De får si det i podkasten. Vi oppsøkte dem i etterkant og spurte, «hva ville du sagt hvis du var der», sier Holvik.
De fant nesten alle. De fant også hytteeierne som fikk besøk av han. Politimennene som i 2001 jaktet han på fjellet i Gudbrandsdalen. Etterforskerne. Politikerne.
Brødrene hans. Ekskona som ikke hadde snakket på 35 år.
Alle forteller sin historie i podkasten.
Noen kom med historier som Terje Larsen aldri får gi sin egen versjon av. Der har podkastparet og VG brukt lang tid på å finne løsninger.
Annonse
Når hovedpersonen er død
Journalisten møter journalistene Peter Daatland og Martin Holvik idet de har en førpremière på første episode av podkasten, på kontorfellesskapet hvor Daatland leder podkastselskapet Filt Oslo.
I podkasten deler begge to på å fortelle historien om «Vandreren». Daatland forteller om de personlige møtene med Terje Larsen, ekskona og andre nære. Holvik er «revolverjournalisten» som møter politiet, rettsvesen og politikerne.
Sistnevnte er sikker på at Peter Daatland ikke har fått de eksklusive intervjuene kun fordi han er navnebroren til én av Jesus' disipler.
– Peter er utrolig tålmodig og behandler kilder med varsomhet. Han er en sympatisk person som ser menneskene, holder kontakt og som gjerne tar en kaffe i stedet for å kreve et intervju. Det tror jeg er nøkkelen til at ekskona ville snakke etter 35 år og at Terje Larsen åpnet døren, sier Holvik.
På førpremiéren er temaet om hvordan man løser de etiske problemstillingene som oppstår når hovedpersonen er død. Én av de fremmøtte spør om hva de tror Terje Larsen selv ville tenkt om historien. Journalisten spør om det samme like etterpå.
– Det er ikke den biografien man håper på å etterlate seg, sier Daatland.
– Men når jeg nevner Vandreren, så sier ofte folk «Ja, han som bæsja.» Målt opp mot det inntrykket folk har, så er dette et flerdimensjonalt og rikt bilde av et menneske. Det er like høye topper som det er lave bunner. Jeg synes det spekteret kommer godt frem, fortsetter han.
Daatland føler seg selv like mye som et medmenneske, som en journalist, og tror Larsen ville likt historien som blir fortalt. Journalist Holvik fra VG er enig.
– Terje Larsen hadde sikkert hundrevis av negative oppslag om seg selv, uten at han fikk svare på det. Denne historien gir et mer helhetlig bilde av hvem han var fordi han selv får snakke, sier Holvik.
– Hvilke etiske problemstillinger oppstår når han er død?
– Man mister muligheten til å gi han en sitatsjekk, som vanligvis er en prosess i seg selv. Hvis det dukker opp nye ting, så blir man litt rådvill. Her dukket det opp beskyldninger fra folk som hadde levd tett på han. Da var jeg glad jeg hadde VG i ryggen, sier Daatland.
I mange tilfeller har journalistene allerede fått svar fra Larsen, siden de har 32 timer med opptak hvor han forteller om store deler av livet sitt.
– Men i alle forhold til det være to sider av fortellingen, og vi gjør lytterne oppmerksomme på at Terje Larsen ikke får gi sitt tilsvar, sier Holvik.
Noen ting har de ikke kunne ta med, siden Larsen ikke lever i dag. Hvis han fortsatt hadde levd, så tror podkastskaperne at de kunne inkludert ennå mer.
– Han ville blitt mer involvert i prosessen. Vi kunne møtt han igjen. Det hadde vært fint, sier Holvik.
Mener de finner svaret på mysteriet
– Dere kommer garantert til å få kritikk på at dere gjør underholdning av livet til denne mannen. Hva svarer dere til det?
– Jeg mener dette er forsvarlig og ikke bare underholdning. Terje Larsen er omtalt i pressen i nesten 20 år, nesten uten at han fikk komme til ordet selv. Nå kan han fortelle sin versjon av sitt eget liv. Det gir ham en slags tilsvarsrett på alt, sier Holvik .
De håper historien heller blir sett på som et portrett av et sammensatt menneske, enn en del av sjangeren «true crime». Men de håper de klarer å holde spenningen ved like gjennom fire episoder på en halvtime hver.
– Selve sakene i denne historien er egentlig ikke noe mysterium. Sakene er ikke uløst. Alt er løst. Han er dømt for det. Men mysteriet er: Hvem er han og hvorfor gjorde han det, spør Daatland.
– Finner dere svaret?
– Ja, jeg tror vi fant det svaret når han sier at han var såret som et dyr og gjemte seg i skogen. Uten å røpe for mye, så var det noe som jaget han. Vi kan kalle det en flukt. Derfor gikk han over til en modus av ren overlevelse når han kom opp i fjellet, sier Daatland.
– Får vi svaret på alt?
– Nei. Noen ting blir et spørsmålstegn. Terje Larsen har levd et rikt liv og vi får dessverre ikke svaret på alt. Men vi kom så langt vi kunne, sier Holvik.
Første episode handler om «Myten» om Terje Larsen og blir lansert på VG lørdag 13. april. Hele podkastserien blir offentliggjort på VG+ samme dag.