Marty Baron deltok under Nordiske Mediedager.
Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
Washington Post-legenden på Nordiske Mediedager: – Den sviktende tilliten til mediene var en av Trumps største suksesser
Men nå kjenner Marty Baron på angrep fra venstresiden.
Han ble introdusert som en levende medielegende, og som mottaker av 17 Pulitzer-priser har vel den beskrivelsen noe for seg.
Den nylig avgåtte sjefredaktøren for Washington Post gjennom det siste tiåret, Marty Baron, gjestet torsdag Nordiske Mediedager over videolink og lot seg intervjue av Aftenpostens Christina Pletten.
Angrepet av Trump
Baron markerte seg også da han ledet Boston Globe fra 2001 til 2012. Granskningen avisa gjorde av seksuelt misbruk i den katolske kirken førte til både Pulitzer-priser og den oscarvinnende filmatiseringen «Spotlight».
Da han dukket opp på NMD-skjermen fortalte han om ulike graveprosjekter han hadde vært involvert i, men også om hvordan det hadde vært å lede «The Post» gjennom Donald Trumps tid som president, en tid der pressen ble utropt som folkefiende.
Baron ble blant annet spurt om utfordringen med å prioritere hva man skulle dekke og ikke av Trumps utspill og aktiviter, på sosiale medier og andre steder:
– Tidlig i presidentperioden var alt han gjorde så oppsiktsvekkende at vi dekket stort sett alt. Etter hvert ble det klart at vi ikke kunne dekke alt, men måtte fokusere på utspill som faktisk sa noe om regjeringens politikk. Noen sa vi ikke burde dekke tweetingen til Trump, men sannheten var at tweetene var et sjeldent klart vindu inn til tankene hans og hva han tenkte om mulige veivalg. Selv om vi fikk kritikk for å dekke for mange av tweetene hans, fikk vi kritikk fra andre for at vi ikke dekket alle, sa Baron.
– En av Trumps største suksesser
Pressen var en lett tilgjengelig hoggestabb for presidenten, mente Baron.
– Hvor vellykket var han i sine forsøk på å erodere tilliten til mediene, spurte Pletten.
– Jeg vil si at det kanskje var en av hans største suksesser. Nå var tilliten til mediene sviktende også før han kom på plass, slik tilliten til de fleste institusjoner har sunket i USA, sa Baron.
– Men det ble verre under Trump, spesielt blant republikanske velgere. Demokratenes tillit til pressen steg faktisk under hans tid som president. Men Trump var vellykket i sitt bidrag til den sviktende tilliten, særlig blant medlemmer av sitt eget parti.
Under angrep fra venstresiden
Baron var samtidig klar på at også venstresiden i USA rettet angrep mot pressen og Washington Post.
I sitt spørsmål nevnte Pletten krav fra deler av befolkningen om at mediene i større grad må ta synlige standpunkter, jobbe for mangfold, og kanskje oppgi noe av objektivitetsprinsippet for en mer aktivistisk tilnæring til nyhetsproduksjon, og Baron svarte:
– Ja, vi har harde kritikere på venstresiden, som kan være like ondsinnede, eller verre, enn de på høyresiden. De vil at vi skal velge side. Du nevnte at Steve Bannon kalte pressen «opposisjonspartiet». Det gjorde han fordi han ville undergrave offentlig tillit til alt vi sa. Hvis vi framsto som opposisjonen, var det ingen grunn til å tro på oss, sa Baron, og la til:
– Jeg tror det er viktig at vi forblir en uavhengig aktør som bedømmer fakta. Det er viktig for å oppnå kredibilitet, og det er den eneste veien til journalistisk integritet.
Nordiske Mediedager går av stabelen som digitalt arrangement onsdag, torsdag og fredag denne uka.