Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen skal jobbe tettere sammen med sine to støttepartier Venstre og KrF om de økonomiske spørsmålene, pressestøtten og finansieringen av NRK. Det poengterte statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i kulturdepartementet da han besøkte NJs landsmøte tirsdag.
Annonse
Det er uklart om regjeringen også ved neste statsbudsjett kan finne på å foreslå kutt i både pressestøtte og NRK-lisensen. Men statssekretæren hintet om at Høyre ikke nødvendigvis vil foreslå kutt.
– Produksjonsstøtten er nå gjort plattformnøytral, vi må se på hvordan den virker før vi gjør endringer. Så må vi spørre oss om ordningen er tilpasset tradisjonell papirøkonomi og hindrer innovasjon digitalt.
Ikke alle i debattpanelet på Fornebu var like enige i at samarbeidet om budsjettene vil bli særlig tettere enn tidligere. Som KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syvertsen.
– Vi vil advare mot å overtolke uttalelser om at KrF og Venstre skal være innenfor i budsjettrundene. Det er Regjeringen som skal legge fram budsjett. Hadde vi ønsket å være innenfor hadde vi vært det. Det skal fortsatt være runder om budsjettet på Stortinget.
Til uken møter kulturminister Thorhild Widvey representanter fra Mediebedriftenes Landsforening og Landslaget for Lokalaviser for blant annet å diskutere notifisering og avgrensing av hva som skal kvalifisere til momsfritak.
– Det jobber vi på høytrykk med å definere nå. Utfordringen er om levende bilder skal ha momsfritak, i så fall, hva skal de få momsfritak for. Per definisjon får avis i all hovedsak fritak fordi den har nyheter. I så fall må TV 2 må definere kostnadene de har ved nyhetsproduksjonen. Dette vil vi ha bransjen med på å finne ut av, sier statssekretær Borgundvaag.
Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann, Arild Grande, mener at tilbudet som ligger på TV 2 Sumo er innenfor det som kan nyte godt av momsfritak. Samtidig er han bekymret for at Widvey vil la ESA avgjøre hvor avgrensningen skal gå.
- Stortinget har et annet syn enn regjeringen. Både på momssats og hva som skal omfattes. Stortinget må involveres i hva som skal være utgangspunkt før prosessene.
Syvertsen gjorde det under debatten samtidig klart at det ikke skal handle om hvem som står som publisist, men om innholdet. Han advarte Stortinget mot å lage forskrifter fra A til Å. Snarere har Syvertsen tillit til regjeringen med å finne gode avgrensinger sammen med representanter fra bransjen.
- Jeg tror samtidig at statsråden har til hensikt å være i Brüssel for å påvirke ESA.
- Dersom underholdning skal med, da er det ikke bare det frie ordet vi gir momsfritak, poengterte statssekretær Borgundvaag fra Høyre.
Grande erkjente at Ap ikke gjorde nok i finansieringen av mediene. Han mener det likevel må kunne stilles krav til mediene når fellesskapet skal bidra med et økonomisk løft av mediestøtten.
- Da har vi også forventninger til at det igjen skal investeres i norske redaksjoner. Om det bare leder til økt utbytte – har vi problem. Så vi kan stille krav til innholdsproduksjon. Granda antydet at egenproduksjon av nyheter er et nærliggende kriterium for støtte i framtida.
Regjeringen har ikke noe klart svar på når pre-notifiseringen vil bli sendt til ESA. Statssekretær Borgundvaag forklarte at det ikke er slik at regjeringen har til hensikt å la ESA avgjøre alene hva avgrensingen vil være, det skal påvirkes siden det er en fare for at støtten kan bli vurdert til å være en ulovlig statsstøtte.
- Jobber så fort vi kan, men jeg kan ikke si når notifiseringen kommer.