Gratis nyheter gjør at brukerne ikke vil kjøpe abonnement

MBL har gjennomført en undersøkelse blant norske mediebrukere om betaling for nyheter og nyhetstjenester.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Selv om ni av ti mener nyheter er viktig for et velfungerende samfunnn, oppgir halvparten av de som ikke har abonnement i dag at tilgang på gratis nyheter er årsak til ikke å abonnere på aviser. 

36 prosent av de spurte svarte at riksdekkende aviser er deres viktigste kilde til nyheter. En av tre mener at det avisene tilbyr, ikke gir nok verdi for pengene.

Er norske mediebrukere villige til å betale for nyheter, og nærmer vi oss et metningspunkt i betalingsjournalistikken? er spørsmål Bente Håvimb og MBL har stilt i denne medieundersøkelsen. 

Markedsanalytiker i MBL, Bente Håvimb. Foto: Marte Vike Arnesen

Seks av ti har i dag et abonnement på en avis, men selv om det er en enorm vekst i brukerbetaling, viser det seg at blant de yngre leserne er det kun fire av ti som betaler for nyhetene de leser. 

– De siste 20 årene har vi sett en økning i medieutgiftene i husholdningen, sier Knut-Arne Futsæter fra Kantar Media. 

Samlet sett bruker vi 2000 kroner pr måned på medie og kulturrelatert innhold. Det er store forskjeller i grupperingene. Forbruket øker med inntekt og alder. Jo eldre du er, jo mer bruker du på aviser og magasiner, viser tallene fra undersøkelsen Futsæter presenterte i dag. 

Tilknytning til sted viktig

Lokalaviser er den viktgste kilden til nyheter. Viktigheten øker med avstanden fra Oslo viser undersøkelsen til MBL. Beboertyper og stedstilknytning forklarer lesing av lokalaviser. De som føler seg knyttet til lokalsamfunnet leser lokalavisen.

– De nyinnflytede ønsker å bli oppdatert på samfunnet de flytter til. Disse to gruppene er de mest interessante. Å tiltrekke seg disse leserne, er den største utfordringen for lokalavisene, sier Futsæter. 

Kombinasjonen av høy interesse og unikt innhold gir høy betalingsvilje. Nasjonale nyheter som er fritt tilgjengelig utløser mindre vilje. Leserne foretrekker fortsatt papir å lese, men bruker mer tid på papirutgaven.

– Jo mindre skjermen blir, jo mindre tid bruker du på saken, avslutter Futsæter

Kvalitet selger

Bjørn Bore fra Dagbladet + mener kvalitet er viktigst og at de derfor vil unngå såkalte salgsbait. Dagbladet vinkler ned saker for å ikke skuffe folk. Bore presiserer at kvalitet selger. Så lenge ikke innholdet er unikt, og av bra kvalitet, selger det ikke. Grundig forbrukerjournalistikk og dokumentarerer er blant saker som selger.

– Skriv noe for evigheten, skriv noe som kan leses neste år, ikke bare om noe som skjer i dag, sier han. – Da får du leserne til å betale for nyhetene. Om du kun fyller nettavisen din med klikkvinnere slutter folk til slutt å lese siden din. Bruk tid på journalistikken, avslutter han. 

45 prosent vekst

Norge og Sverige er de mest attraktive markedene når det kommer til folks vilje til å betale for online nyheter, ifølge sjef for VG+, Ellen Limstrand. Vi får stadig flere til å betale for innholdet vårt, sier hun. 

Det er viktig at leserne våre får en premium følelse når de leser sakene våre, sier Sjef i VG+ Ellen Limstrand. Foto: Marte Vike Arnesen. 

– VG+ hadde 45 prosent vekst fra 2016-2017. Ved utgangen av fjoråret hadde vi 142.500 abonnenter, noe som er ganske unikt i verdenssammenheng. Vi skal fortsette å vokse i 2018 , sier hun til Journalisten. 

– Vi skal gjøre produktet bedre, og øke bredden i sakene våre.  Kvalitet er ekstremt viktig. VG+ har alltid hatt bra saker, men nå er vi opptatt av å vise bredde. Det er viktig å ha lesere som føler at det de leser er verdt pengene, legger hun til. 

 

 

Powered by Labrador CMS