Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Pilestredet 8 blir Faktisks adresse. Nylig landet redaksjonen avtalen om å overta Dagbladets sentrumskontor, som har blitt brukt mindre etter at avisen flyttet til Hasle enn ventet.
Annonse
– Vi fikk tilbud om å overta leien av kontoret mot at Dagbladet beholder studiodelen. Leieavtalen varer i rundt to år, men er mulig å si opp. Vi er i en situasjon der vi er avhengig av fleksibilitet, sier redaktør Kristoffer Egeberg, som også har vært opptatt av å ha lokaler uavhengig av andre redaksjoner.
Jakter fortsatt
I tillegg har redaksjonen sikret seg to nye navn: Mina Liavik Karlsen kommer fra Dagbladet. Der har hun blant annet jobbet med Dagbladet TV, sosiale medier og nyhetsjournalistikk.
– Hun skal hjelpe oss med å bygge opp kompetansen som vi trenger på sosiale medier. Hun kan også TV-formatet, og kan lage faktasjekker i type Facebooks videoformat.
Også Eva Akerbæk fra NRKs researchavdelingen blir en del av Faktisk-redaksjonen. Hun har jobbet med nyheter og undersøkende journalistikk.
– Hun er en ressurs som vi har fått tilført som betaling for samarbeidet med NRK om å bistå med faktasjekk til programmet Detektor.
Egeberg sier at redaksjonen fortsatt jakter på ett årsverk, og muligens noen sommervikarer.
Annonse
Åpen kildekode
Under konferansen The Power of Journalism arrangert av Schibsted og den kontrollerende eieren Stiftelsen Tinius, fortalte Faktisk-redaksjonens utvikler Jari Bakken mer om det tekniske.
Blant annet at han håper det at Faktisk gjør kildekoden åpen kan hjelpe lignende redaksjoner i andre land.
– Det fins over 100 faktasjekk-organisasjoner i verden. De fleste finner opp hjulet på nytt. Det håper vi å bidra til å løse opp i ved å lage plattformen vår som åpen kildekode, sa Bakken.
– Vi tror plattformen kan gjenbrukes. Særlig i Norden.
Han sa også at han håper det redaksjonen produserer på sikt i seg selv skal bli strukturerte data.
– Vi skal ha utstrakt bruk av tagging, så det er lett å finne tilbake i faktasjekkingen. Jo fler faktasjekker vi har, jo mer interessant blir det for leseren.
Politisk kløft
Også grunnlegger Bill Adair av Politifact gjestet Schibsted-konferansen. Han understreket viktigheten av å holde både politikere og medier ansvarlige for informasjon de gir ut.
– Informasjonstidens utfordring er den politiske kløften, sa Adair, og viste til en egen kommende undersøkelse som skal vise at liberale nettsteder gjerne roser faktasjekkinitiativ, mens konservativ side er mer kritisk.
– Vi må ha enighet om faktaene for å ha en sunn debatt i samfunnet.
Adair har stor tro nettopp på at medier som i Norge går sammen om å sjekke fakta.
– Fordelene består i å spre kostnadene på flere organisasjoner, få bredde på kompetansen og publikummet.
Faktisk-redaksjonen tar sikte på å starte å publisere i begynnelsen av juli.