Nordlys strammer inn nettdebattene

Nå innfører Nordlys.no tvungen registrering for å kunne delta i nettdebattene. Det ble ganske enkelt for mye tøv og tull.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kanalsjef Øystein Barth-Heyerdahl sier at Nordlys trolig er den siste avisen i A-pressen som innfører registrering eller andre former for kontroll med nettdebattene. Nordlys har lenge diskutert behovet for å sette i verk tiltak på nettdebatten, men har vegret seg i det lengste med å innføre ordninger som kan begrense eller hemme en fri debatt.

– Vi har holdt igjen så lenge som mulig for å ha en mest mulig åpen debatt, men det er blitt så mye dritt at vi nå må stoppe opp. Vi skal ikke være avløpsrør for folk med spesielle behov, sier Barth-Heyerdahl.

– Har det vært mye rart?

– Det har ikke vært mordtrusler eller folk som vil sprenge skoler, men det er klart at en debatt for eksempel om hussalget til sexolog Kristin Spitznogle avstedkommer mye rart, sier han.

Ingen forhåndsredigering

Det blir likevel ingen forhåndsredigering av leserinnlegg på Nordlys.no. Innsenderne kan skrive det de vil, men de må registrere seg først via Origo med navn og telefonnummer. Avisen vil også nå ha muligheten til å blokkere personer som gjentatte ganger bryter med en viss standard for sømmelighet og saklighet i nettdebattene. Dermed regner Nordlys med at det blir en litt annen tone på nettdebattene.

Og det bekrefter kanalsjef Steffen Fjærvik i Sarpsborg Arbeiderblad. Ikke bare tonen blir annerledes. Antallet leserinnlegg vil ventelig også gå ned.

– Vi innførte registrering ved påsketider i fjor, og antallet innlegg ble kraftig redusert. Men hovedpoenget er at ordningen med registrering legger en positiv demper på folk, sier Fjærvik.

Færre, men bedre

Han mener at leserne tenker seg om både en og to ganger før de smeller til med voldsomme leserinnlegg når de vet at de må underskrive med fullt navn. Noe av det samme skjer også om man skriver anonymt, men må oppgi fullt navn til redaksjonen.

– Innføring av registreringsplikt førte til at nivået på debattene ble atskillig mye høyere, men samtidig ble det færre innlegg. Imidlertid er det i ferd med å ta seg opp igjen, sier Fjærvik.

Powered by Labrador CMS