Sindre Østgård. Foto: Terje I. Olsson
Sindre Østgård. Foto: Terje I. Olsson

NRK vil heve nettdebattnivået

Nettsjef Sindre Østgårds mål er at NRK skal bidra til å heve nivået på nettdebattene.

Publisert Sist oppdatert

Østgård er ny i stillingen som leder for NRK Nye Medier, men ambisjonene er klare. På møtet i Kringkastingsrådet i formiddag ga han klar beskjed om at NRKs mål er å bidra til å bedre nettdebattene generelt.

I NRK diskuterer de fortsatt hvilke regler de skal legge seg på når det gjelder anonymitet for innlegg i kommentarfeltene og nettdebatter ellers.

– Vi ser nå blant annet på hva som skjer når NRK-eksperter går inn aktivt og deltar i nettdebattene. Vi har litt erfaring med dette på NRK Beta, og vi merker at det skjer noe med debattene når ekspertene deltar, sier Østgård.

Ikke «vg-innlegg» på NRK Nett

Han mener at NRK likevel har en annen rolle i nettet enn mange andre nettsteder. En del av de innleggene som man finner på VG Nett, kommer ikke på NRKs nettsider, la han til.

Til spørsmål om det som skjer på nett også kan skje i tv-ruta, svarte nettsjefen at de samme etiske regler gjelder for radio, tv og nett, men i nettsammenheng er hurtighet et poeng. Det er også en forskjell ved at på radio forsvinner ting etter hvert, mens det ikke skjer på samme måte på nett.

Redaktøransvaret ligger fast

– Man kan heller si at på nett starter ting når de blir publisert. God journalistikk er egentlig å starte en sak og så bygge den videre, sier Østgård.

Han var ellers krystallklar på at redaktøransvaret følger produksjonslinjen fra kringkastingssjef til lederne for de ulike plattformer, og at det er de samme etiske regler som gjelder enten det er fjernsyn, radio eller nett. Det finnes ingen egne etiske retningslinjer for eksempel for NRK3. Dessuten er humor og satireprogrammer underlagt de samme etiske regler som annen programvirksomhet, selv om det gjelder visse andre virkemidler og rammer.

Tar selvkritikk

Ellers redegjorde programdirektør Per Arne Kalbakk om den såkalte «kongesaken», der NRK3 la ut en sak der de kryssklippet Kongens nyttårstale. Saken vakte oppmerksomhet, endte på VGs førsteside og ble etter mye kritikk fjernet fra NRK-nettet.

Kalbakk sier det er viktig å være ekstra påpasselige når det gjelder satire- og humorinnslag, og at NRK ikke hadde vært flinke nok i dette tilfellet. Rutinene for kontroll med humorinnslag er innskjerpet i NRK etter episoden.

– Feilvurderinger skjer, og da må vi lære av det. Og så må vi tenke oss godt om når vi skyver borti noen symboler, sier Kalbakk.

Powered by Labrador CMS