Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforning (NORED), Arne Jensen. Foto: Birgit Dannenberg

Injurierende debatt om navn

Norsk Redaktørforening mener spekulasjonene på Hegnar Online om navnet på den drapsmistenkte norske tegneren er klart ærekrenkende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag formiddag lå det konkrete forslag til hvem den drapsmistenkte norske kvinnen kunne være i debattforumet til Hegnar Online.

– Det å beskylde noen for drap, spesielt om det ikke er sant, er åpenbart injurierende, sier assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening (NORED), Arne Jensen.

Ærekrenkelse

– I utgangspunktet er beskyldninger om begått drap en ærekrenkelse, avhengig av om det er sant eller ikke. Om det ikke er sant, rammes det av injurielovgivningen. Hvis du ser på den forholdsvis begrensede praksisen PFU har når det gjelder uredigert nettdebatt er det avhengig av om det er prosedyrer på plass for raskt å fjerne krenkende innlegg, sier Jensen, og legger til at dette generelt er en diskusjon som egner seg svært dårlig på nett.

Lærte av Lommemannen

Spekulasjonene om navnet vekker assosiasjoner til arrestasjonen av Lommemannen i Bergen. Da Lommemannen ble pågrepet, hadde mange nettaviser et svare strev med å slette tilsvarende injurierende kommentarer.

I etterkant innrømmet Olav Bergo, sjefredaktør i Bergensavisen (BA) at de hadde fått flere ubehagelige lærepenger i saken, blant annet at ved at Google rakk å indeksere nettsidene i sekundene mellom en injurierende kommentar ble lagt ut og fjernet.

– Er dette noe som kan ha skjedd nå også?

– Alle nettaviser må sørge for å ruste seg med et system som stenger søkemotorer ute. Da dette er en samtale om konkrete navngitte personer er dette svært spesielt. Du kan ikke forhindre at folk snakker sammen på nett, men nettsteder som jobber under Redaktørplakaten må sørge for at de har prosedyrer for kjapt å fjerne krenkende innlegg og ip-adresser som gjentatte ganger legger inn uakseptable kommentarer, sier Jensen.

Opp til den enkelte redaktør

Han understreker at redaktørforeningen ikke har sagt at de prinsipielt er for en uredigert nettdebatt, men at de mener det må være opp til den enkelte redaktør hvordan de vil håndtere nettdebatt.

– Vi mener det blir helt meningsløst om vi skulle få en bestemmelse om at all nettdebatt må forhåndsredigeres, presiserer han.

I skrivende stund ser det ut som innleggene hos Hegnar Online er fjernet. En representant for nettstedet bekrefter at de vil ha blitt fjernet om det har kommet klager på dem.

Powered by Labrador CMS