Mina Ghabel Lunde i Dagsnytt 18 sammen med programleder Fredrik Solvang onsdag. Skjermdump fra NRK

Ghabel Lunde har søkt sluttpakke i DN

Nekter fortsatt å oppgi navnene på fem andre hun hevder står bak @fruhjorth.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at mediejournalist Mina Ghabel Lunde har bidratt til en anonym Twitter-konto som harselerer med og delvis hetser intervjuobjekter, blant dem kollegaer og sjefer i hennes egen avis, Dagens Næringsliv. Hun opplyste at hun langtfra hadde skrevet alle meldingene på Twitter-kollektivet @fruhjorth, og at ytterligere fem personer hadde bidratt.

Men etter å ha møtt kritikk fra en rekke hold valgte hun å beklage på Facebook at hun som en del av kollektivet ikke tok ansvar for å passe på at andre bak profilen oppførte seg.

Vil ikke avsløre andre

På Dagsnytt 18 onsdag ettermiddag ble Ghabel Lunde utfordret på hvem de fem andre personene bak @fruhjorth er, men dette valgte hun å ikke gjøre.

– Den ripen i lakken det gir meg å eventuelt ikke bli trodd på at jeg ikke står alene bak dette, det er en ripe i lakken jeg heller tar enn enn den jeg får ved å være en som angir fem personer jeg har gitt et løfte til, sa Ghabel Lunde, som bekreftet at hun har bedt de fem om å stå fram.

Se innslaget på Dagsnytt 18 her

I innslaget opplyste DN-journalisten at hun hadde søkt på sluttpakke i forbindelse med den pågående nedbemanningsprosessen i DN.

– Jeg, som alle andre i DN, ble tilbudt en sluttpakke for kort tid siden. Jeg søkte om den sluttpakken lenge før dette her kom ut i media, sa hun.

Kritisk til kildejakten

Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen er kritisk til avsløringen av Ghabel Lunde. I et blogginnlegg onsdag peker han på at det er en rekke prinsipielle spørsmål ved denne saken.

“For eksempel: Om det var en insider som kom med anonyme twitterkommentarer om det indre livet i ledelsen i Statoil, ville vi da se det som en oppgave for norske journalister å avsløre vedkommende?

Om noe liknende skjedde i politiet?

Svaret er åpenbart nei.

Det ville være fullstendig på jordet å gjøre noe slikt. I Sverige ville det til og med være forbudt. Der er det ulovlig å drive kildejakt.

Hva er det da som gjør det legitimt å jakte på egne mediekolleger? Er det fordi kommentarene har gått ut over oss?”, spør Stephansen.

Powered by Labrador CMS