NJs nestleder Thomas Spence er avventende til HMs Axel Waløs (bak) lovnad om å betale mer enn peanøtter. Foto: Martin Huseby Jensen

Avventende til HM-løfter

Direktør Axel Walø vil betale mer enn peanøtter, men da må frilanserne gi mulighet til publisering på flere plattformer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag møtte Frilanserne i NJ blant andre Axel Walø fra Hjemmet Mortensen, Hilde Haugsgjerd fra Aftenposten og NJs nestleder Thomas Spence til debatt under årsmøtet til frilanserne. Tema var gjenbruk av redaksjonelt innhold og honorar til frilanserne.

Det er usikkerhet rundt hva Hjemmet Mortensen vil gjøre med honorering av frilanserne. For et år siden forsøkte forlaget å få til en gjenbruksavtale med dem, slik at innholdet kunne brukes på flere plattformer. Nå er forlaget i gang med en ny runde.

Rettigheter

– Det som er viktig for oss, noe vi også gjorde i forrige runde, er å diskutere prinsippet om rettigheter. Det er viktig for oss å kunne utnytte stoffet på nye måter og i nye grupper som skaper inntekter vi er avhengig av, sier Walø etter debatten.

Under diskusjonen sa Walø flere ganger at ikke HM ønsker å betale peanøtter til frilanserne for stoffet deres. Nestleder i Thomas Spence sier det er fint at han stiller, men er avventende og vil se hvordan betalingen blir.

– Det kommer an på hva som er peanøtter og hva som er anstendig betaling. Det urovekkende er at det legges opp til sentralisering. At stoffet skal gis økt gjenbruk kan kollidere med betalingen. For frilanserne har det vært grunnleggende at de skal få betalt når innholdet deres brukes på flere plattformer. Men det er flott at han ser at man må betale for bruk på flere plattformer, sier Spence.

Opphav

NJs nestleder understreker at prissettingen vil være gjenstand for diskusjon. Men at det er en ting at Walø sier at man skal betale i en paneldebatt, en annen ting om han faktisk betaler mer enn smuler for ekstrabruken.

Walø forteller at man har to forskjellige kontrakter med frilansere i HM, en for honorar og en for rettigheter. Mens rettighetskontrakten er sentral, forhandles honorarene mellom hver enkelt redaktør og hver enkelt frilanser.

Når det gjelder opphavsretten, sier Walø at kontraktene vil fortelle hvordan HM skal behandle stoffet. Han forklarer at de som utgiver ikke ønsker å skuffe leserne, og at stoffet må tilpasses plattformen det publiseres på.

– Det skal vi gjøre slik at det respekterer opphavsmann, og det skal krediteres. Men det ikke snakk om at det skal radbrekke det redaksjonelle. Vi har også hørt at man er bekymret for intervjuobjekter som ikke har klarert at intervjuet skal brukes på flere plattformer, det må vi sørge for at det er klarert.

Peanøtter

Thomas Spence forteller at flere frilansere opplever det de får betalt i dag, som for dårlig.

– Det vi vet i den bransjen kuttes honorarene med 20-40 prosent, rått og ofte brutalt. Da opplever enkelte medlemmer at det er noe nært peanøtter som betales. Så det gjenstår å se om han følger opp det han sa ansikt til ansikt på møtet. Det håper vi han gjør, men da må han komme med penger og ikke uforpliktende.

Powered by Labrador CMS