NJ-landsmøtet:

En oppgitt frilanser Eskil Wie sa klart og tydelig fra og sikret seg en seier på NJs landsmøte. Foto: Bjørn Åge Mossin
En oppgitt frilanser Eskil Wie sa klart og tydelig fra og sikret seg en seier på NJs landsmøte. Foto: Bjørn Åge Mossin

Fikk salen med seg

Frilanser Eskil Wie oppildnet delegatene til å skjerpe kampen for fotojournalistene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det lå an til at forslaget som Eskil Wie (24) hadde sendt inn til Norsk Journalistlags landsmøte ville ende opp i haugen av forslag som redaksjonskomiteen foreslår å sende uprioritert over til NJs nye landsstyre. Frilanseren gikk på talerstolen da delegatene torsdag behandlet organisasjonens nye tiltaksplan for perioden 2015-17. Han holdt et flammende innlegg om urettferdige forkjeller i betalingen for ordinære journalister og fotojournalister som jobber frilans.

- Vi kan ikke la dette temaet gå i søplebøtta i to år, til neste landsmøte. Vi kan ikke lenger akseptere at det er et a-lag og et b-lag blant NJs medlemmer, tordnet delegaten fra NJ Frilans.

Klart flertall

Wie hadde sendt inn et privat forslag til nytt prioritert punkt i tiltaksplanens kapittel “Trygge og gode arbeidsplasser”:
 
“Arbeide spesifikt for å hente igjen etterslepet i lønns- og arbeidsbetingelser for fotojournalister/pressefotografer som er lønnsfrilansere eller selvstendig næringsdrivende.”

Wie klarte å oppildne salen til å stemme for forslaget. Det endte med et klart stemmeflertall for å ta Wies forslag med blant de prioriterte oppgavene i tiltaksplanen. Flertallet var så stort at det ikke engang krevde opptelling.

Studerer fotojournalistikk

- Jeg er veldig fornøyd med med utfallet. NJ bør ikke skille mellom medlemsgrupper. Organisasjonen har sterkt fokus på fast ansatte, ordinære journalister. Jeg fikk mange anbefalinger underveis på landsmøtet om å opprettholde forslaget mitt. Flere klubbledere sa til meg at de egentlig har dårlig samvittighet for at de ikke har gjort nok for frilansfotografene i bransjen.

Wie studerer fotojournalistikk på andre året ved Høgskolen i Oslo og Akerhus. Han har frilansererfaring fra lokalaviser på hjemstedet Mo i Rana og i Tromsø.

- Jeg tar fortsatt en del oppdrag for dem ved siden av studiene, forteller han.

I tillegg har han vært aktiv i NJ Frilans.

Full støtte

Wie fikk full støtte fra frilansveteranene Jørn Wad og Toralf Sandåker, som har lang fartstid også som tillitsvalgte i NJ. Sandåker har vært medlem av landsstyret i siste periode.

Også lederen av Dagsrevyen, Ann Kristin Liestøl, sluttet seg til oppfordringen fra Wie.

- Fotografene føler at NJ ikke gjør nok for dem, at NJ ikke er for dem. Jeg er glad for at fotojournalistenes kår nå blir en prioritert oppgave for organisasjonen, sier Wie.

Powered by Labrador CMS