Tormod Ellingsen. Foto: Birgit Dannenberg
Tormod Ellingsen. Foto: Birgit Dannenberg

– Alle motiverende tanker er borte

Ny kuttrunde i Adressa.

Publisert Sist oppdatert

Adresseavisen har allerede kuttet 90 millioner kroner gjennom to kostnadsrunder. Så langt har man klart å redusere kostnadene gjennom blant annet AFP og ved ikke å hente inn nye vikarer, eller vikarer for sjukemeldte og folk i permisjon.

Nå prosjekteres mer permanente kutt i kostnadsbudsjettet. Planen skal være ferdig i inneværende år, men effekten vil ikke være full før i 2012. Redaksjonsklubbens leder Tormod Ellingsen forteller at man i klubben heller vil drøfte produktutvikling enn kutt, men det er vanskelig å unngå.

Langsiktig

– Det jeg begynner å merke er at folk ikke lenger vet om de skal arbeide med det de gjør i dag om et år, når de ikke kan planlegge fremover … alle slike tanker som virker motiverende er borte. Man vet ikke om man skal jobbe i den avdelingen, kanskje tar man AFP, sluttpakke eller bytter avdeling. Det ødelegger langsiktigheten og gjør folk demotivert, sier Ellingsen.

Han forteller at ansatte i enkelte av avdelingene på Heimdal opplever situasjonen verre enn andre. Det gjelder blant andre de som arbeider med levende bilder.

– Vi er i gang med en ny tv-utredning. I forrige utredning endte vi opp med kombinert web-TV og loop-TV. Dette er under skyts akkurat nå. De ansatte føler seg utsatt og de blir presset gang på gang, noe som er veldig belastende.

AFP

Det permanente kostnadskuttet skal kappe utgiftssiden med mellom 40 og 50 millioner kroner. En del vil trolig kunne tas ut i tilbud om AFP. Bedriften vil gi dem som fyller 62 år i 2012 et uforpliktende tilbud om tidligpensjon, selv om de ikke kan forplikte seg til noe før det er seks måneder igjen til det aktuelle tidspunktet.

Flere av de aktuelle kandidatene har fått tilbud over to runder tidligere. Det blir gjentatt og utvidet på et allmøte mot slutten av uken. Ifølge klubblederen er det snakk om mellom 15 og 20 som vil få et slikt tilbud.

Sluttpakker

Ellingsen tror ikke det er nok. Klubblederen tror at sluttpakker må til, noe man i Adressa så langt har klart å unngå.

– Det er definitivt på blokken i denne runde. Det er tatt så mye på blant annet vikarbruk, at det er begrenset hvor mye det er igjen å spare. Vi kommer ikke utenom at vi må ned på lønn, og da er nok ikke AFP nok, sier han.

Ellingsen har klare forventninger til sluttpakkene, dersom ledelsen kommer med tilbudene.

– Skal vi gå inn på den diskusjonen er mine forventninger at dette gir en fin mulighet til å bytte jobb. Det vil alltid være noen som går med slike tanker og da må de få mulighet til det. Tilbudet bør være godt og på linje med det de andre regionsavisene hadde i sin første runde. Pluss at det er basert på frivillighet.