Kjetil Haanes foran det utbombede bygget til Al Aqsa-tv i Gaza.
Kjetil Haanes foran det utbombede bygget til Al Aqsa-tv i Gaza.

– Bombingen av Al Aqsa TV ingen misforståelse

Begge de to store pressebygningene i Gaza er bombet sønder og sammen. NJs nestleder Kjetil Haanes tror ikke det var noen misforståelse.

Publisert Sist oppdatert

– Det dreier seg om to store bygninger, begge var tydelig merket «PRESS». Ingen av nabohusene ble bombet, kun disse, så dette tror jeg ikke var noen misforståelse, sier Kjetil Haanes. Han er med i den internasjonale delegasjonen fra IFJ (International Federation of Journalists) som torsdag og fredag besøkte Gaza for å få et inntrykk av situasjonen og snakke med palestinske pressefolk.

– De to bygningene det dreier seg om er Al Aqsa TV-huset og pressehuset, der over 20 presseorganisasjoner og institusjoner har kontorer. Byggene er totalt ødelagt, men stasjonen sender videre, og det samme gjør en rekke radiostasjoner, sier Haanes.

Enorme ødeleggelser

Han befinner seg i ettermiddag fortsatt i Gaza, men delegasjonen skal returnere til Kairo i løpet av kvelden. I morgen skal de ha pressekonferanse i Kairo.

– Hva er hovedinntrykket?

– Det er enorme ødeleggelser overalt. Vi snakker om en liten landstripe som er fire mil lang og seks kilometer bred, og israelerne har bombet cirka 4000 bygninger. Det sier seg selv at situasjonen er forferdelig og folk er fortvilet. De mangler alt, sier Haanes.

Tv og radio sender

Til tross for ødeleggelsene sender både palestinsk tv og radio. Ifølge Haanes er det utrolig mye informasjon de greier å få ut, forholdene tatt i betraktning.

Delegasjonen har konsentrert seg om media. De har besøkt det utbombede pressesenteret og Al Aqsa TV. De har besøkt familiene til de fem pressefolkene som er drept, og snakket med mange av de sårede. De har også hatt lange samtaler med det palestinske journalistforbundet.

Hamas-press

Journalistforbundet i Gaza har nå 400 medlemmer. For ti år siden var antallet bare 40. Haanes forteller at Hamas prøver å få full kontroll over organisasjonen, og at det er splittelse i forbundet, og i dag innstilte forbundet alle aktiviteter på grunn av Hamas-press. Mange journalister står også under et voldsomt press fra Hamas.

IFJ-delegasjonen har heller ikke hatt så enkle arbeidsvilkår. Hamas har også forsøkt å påvirke delegasjonens virksomhet, men de har likevel gjennomført sitt opprinnelige program.

Powered by Labrador CMS