Adresseavisens Kjersti Fikse Ness vil ha rom for uenighet i NJs toppledelse

Selv har hun mer fokus på medlemmene enn et mulig nestlederverv i journalistforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Adresseavisens klubbleder Kjersti Fikse Ness har kanskje ikke all verdens erfaring fra sentrale roller i Norsk Journalistlag (NJ), men navnet hennes dukker like fullt opp blant en håndfull navn av potensielle kandidater for nestledervervet. Men det er et spørsmålet som hun ikke tar stilling til før det dukker opp offisielt. Enn så lenge er det uansett andre steder oppmerksomheten hennes befinner seg.

– Det er hyggelig å bli nevnt i en slik sammenheng, men mine kolleger i Adresseavisen fortjener min fulle oppmerksomhet nå, sier Ness med henvisning til den nedbemanningsprosessen i avisen.

Hvem blir NJs neste nestleder?

Journalisten har den siste stunden intervjuet potensielle kandidater til nestledervervet i Norsk Journalistlag. Så langt er Pål Hellesnes den eneste som har lansert sitt kandidatur. Men også Dag Idar Tryggestad, Britt-Ellen Negård, Anette Selmer Andresen og Kjersti Fikse Ness er alle aktuelle navn ifølge kilder.

Mangeårig medlem i Landsstyret, Håkon Okkenhaug, har også noen klare meninger om hva som må kunne forventes av en ny nestleder. Men er selv ikke kandidat.

Klubblederen mener det er viktig at den som tar på seg vervet som nestleder har god kjemi med den påtroppende NJ-lederen Hege Iren Frantzen. Det betyr ikke at de nødvendigvis skal være bestekompiser, men at det er mulig å utfordre hverandre og gi motstand der det trengs. Det bør være mulighet for å se ting fra forskjellige perspektiver og å ha rom for uenighet. 

Journalistenes kår

Hun understreker at nestlederen må å ha tung faglig kompteanse og samtidig ha en inngående forståelse for politikken i vervet. Altså være i stand til å tenke og jobbe langsiktig politisk. 

– Selv om NJ representerer en bransje hvor vi alle jobber med det samme; journalistikk, er medlemsmassen mangslungen, det må også gjenspeiles i forbundets ledelse. Både i landsstyret og ved leder og nestleder.

I en mediebransje hvor inntektene kollapser og bemanningen reduseres mener Ness at det er vanvittig viktig at NJ beholder sin styrke og posisjon i forhold til arbeidsgiversida.

– Mens journalistene går på med krum hals hver dag, til tross for dårlige tall over hele fjøla, er det NJ som må jobbe for journalistenes kår og for fagets kår. NJ må møte en arbeidsgiverorganisasjon som gjør stadige forsøk på å svekke lokalavtalene for å kunne spare penger og kreve mer for mindre. Redaktører følger opp i større og eller mindre grad i redaksjonene. Hvis vi ikke passer på, blir dette et tøft og hardt yrke, på feil måte. NJ må være synlig, til stede og sterk, og jobbe for en tariffavtale som kommer flest mulig til gode.

Artigst når det koker

Kuttene på 2,8 millioner kroner som NJ skal gjennomføre før jul og inn i neste år, må hun sette seg langt bedre inn i før hun kan mene noe om. Den vanskelige økonomien i bransjen og i forbundet til tross, Kjersti Fikse Ness har ståltroen på journalistikken.

– Jeg ser på det som mine kolleger i Adresseavisen presterer hver dag, og blir fantastisk stolt. Og sånn er det over hele Medie-Norge. Journalistene durer bare på, krise eller ikke. De avdekker maktmisbruk og korrupsjon, de setter politikere til veggs, de graver, undersøker, avslører. Og de lager strålende journalistikk hver eneste dag, parallelt med beskjeder om nedbemanninger og spareprogrammer. Det er utrolig imponerende å plukke opp avis etter avis, både på papir og digitalt, og igjen og igjen oppleve hvor dyktige norske journalister er. Så selv om journalistikken er under press og de fallende inntektene er dypt bekymringsverdige, ligger alt til rette for at utøvelsen av faget vårt skal fortsette å nå nye høyder. Det betyr ikke at jeg ikke er bekymret. Krisen er høyst reell og faget er under sterkt press. NJ må jobbe kontinuerlig for arbeidsvilkår som er gode nok til at journalistene faktisk får lov til å gjøre jobben på best mulig måte.

– Når trives journalisten Ness best? Når er det artigst på jobb?

– Jeg er vel som de fleste andre journalister; Har det artigst når det koker rundt meg.

Powered by Labrador CMS