BETYDNING: Tidligere konserntillitsvalgt i Orkla Media, Kjetil Haanes, mener Fokus Bank-dommen bør få betydning for flere Edda-bedrifter. Foto: Birgit Dannenberg
Pensjonsdom kan få konsekvenser
Ledelsen kan ikke tvinge ansatte over på dårligere pensjonsordninger, ifølge en dom. Den kan også kan få betydning for mediebedrifter.
258 ansatte i Fokus Bank har vunnet en prinsipiell seier i Frostating lagmannsrett. De tapte i tingretten, mens et flertall i lagmannsretten ga de bankansatte medhold i at arbeidsgiveren ikke hadde rett til å tvinge dem over i en dårligere tjenestepensjonsavtale. Avgjørelsen kan få konsekvenser for mange ansatte i privat sektor.
– Dette er en historisk og svært viktig prinsipiell seier. Retten mener pensjon er å anse som en opparbeidet rettighet som står sentralt i de ansattes samlede lønnsvilkår, sier advokat Pål Behrens i Finansforbundet, som kjørte rettssaken på vegne av medlemmene sine i Fokus Bank.
– Gledelig
Leder av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Tore Eugen Kvalheim, er også svært glad for dommen. YS organiserer mange medieansatte gjennom fagforbundet Parat.
– Blir den stående, kan ikke arbeidsgiver ensidig fjerne eller forringe private tjenestepensjonsordninger, sier Kvalheim til fagbladet Kommuniké.
Leder av Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, ønsker ikke å trekke konklusjoner på vegne av mediebransjen.
– Vi må avvente en endelig avgjørelse i Fokus Bank-saken, dersom dommen ankes til Høyesterett. Jeg kan ikke se, etter en gjennomgang, at det er noen helt parallelle saker i vår bransje. Men vi vil følge med og vurdere eventuelle framtidige konsekvenser for våre medlemmer når det foreligger en rettskraftig dom, sier NJ-lederen.
For seint
For mange kommer dommen for seint. Titusenvis av arbeidstakere i privat sektor, blant annet i et stort antall mediebedrifter, måtte i perioden 2001 til 2007 akseptere at arbeidsgiverne endret ytelsespensjonsordninger til innskuddspensjonsordning. Mange steder kjempet de ansatte sterkt imot.
Fokus Bank-dommen kan vise seg å være interessant for ansatte i TV 2. De frykter at ledelsen skal følge opp tidligere signaler om å flytte samtlige medarbeidere over på innskuddsbasert tjenestepensjon. Klubb 2 har varslet sterke reaksjoner og rettssak dersom ledelsen endrer pensjonssystem.
Edda-bråk
Orkla Media (nå Edda Media) innførte innskuddsbasert pensjonsordning for alle ansatte under 60 år fra 1. januar 2004. Tidligere nestleder i NJ, Kjetil Haanes, var den gang konserntillitsvalgt og kritisk til å erstatte ytelsesbasert pensjon med et innskuddssystem. Han mener Fokus Bank-dommen også bør få betydning for Edda-bedrifter der de ansatte stemte imot da styrene behandlet overgangen.
– Vi anbefalte folk å være kritiske og vurdere å gå imot, da den enkelte bedrift behandlet saken i 2003. Fokus Bank-dommen viser at ansatte har hatt altfor liten innflytelse. Det er ille at arbeidsgivere og eiere skal ha så stor makt over den enkeltes lønns- og pensjonsvilkår. Ordningen med innskuddsbasert pensjon har vært dårlig for de aller fleste i daværende Orkla Media, framholder Haanes.
Velstående Orkla-aviser som Tønsbergs Blad, Haugesunds Avis og Sunnmørsposten hadde gode, ytelsesbaserte ordninger, og de ansatte kjempet hardt mot overgang til en dårligere, innskuddsbasert pensjon.
Honnør
Tønsbergs Blad-journalist Jon Cato Landsverk var sentral i den lokale prosessen, som førte til at de ansatte stemte imot i avisstyret.
– All honnør til de ansatte i Fokus Bank, som har påtatt seg ubehaget med å kjøre rettssak mot ledelsen. Jeg er kjempeglad for utfallet. Politikerne bør utfordres og vurdere om det skal være lovlig for arbeidsgivere å spekulere på børsen med de ansattes pensjonsmidler, sier han.
Også i Haugesunds Avis stemte de ansatte samlet imot i styret.
– Vi har fått lite igjen for overgangen til innskuddspensjon, sier journalist Trine Styve Varlo, som var ansatterepresentant i 2003. Grafiker Sævar Sverrisson bekrefter at også han stemte imot i HA-styret.