Per Edgar Kokkvold. Foto: Birgit Dannenberg

– IJ-saken en belastning

Presseforbundets generalsekretær mener at IJ-styrets hemmelighold er ødeleggende for offentlighetsarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Pressen lever av åpenhet og slåss for mest mulig åpenhet ellers i samfunnet. Da er det uholdbart at pressens eget etterutdanningsinstitutt driver med hemmelighold, sier Per Edgar Kokkvold i en kommentar til at søkerlisten til stillingen som ny leder for Institutt for Journalistikk fortsatt ikke offentliggjøres.

Kokkvold mener hemmelighetskremmeriet på IJ er ødeleggende for Presseforbundets arbeid for mer offentlighet og gjør det vanskeligere for mediebedrifter som slåss for åpenhet i sine lokalmiljøer.

Må gå foran

– Presseorganisasjonene og IJ er ikke offentlige og omfattes ikke av offentlighetsloven, men det burde være en selvfølge at de går foran. Nå som vi har fått støtte av sivilombudsmannen når det gjelder offentlighet om viktige stillinger i kommuner og fylker, er det særlig viktig at pressen opptrer åpent, sier generalsekretæren.

– Det innvendes at mange føler offentlighet som en belastning, og at man derfor kan gå glipp av kandidater man ellers gjerne ville hatt på søkerlisten?

– Ja, jeg hører det, men hvis det er en belastning for oss, så er det en belastning for andre også. Nå må man snart bestemme seg.

Ikke negativt å være ettertraktet

Kokkvold har liten forståelse for at det skal være så negativt å stå på en søkerliste. Han mener det ofte kan være motsatt.

– Hvis man er dyktig og ettertraktet, så er da ikke det noe negativt. Da vil gjerne arbeidsgiveren bla opp noen ekstra kroner for å beholde deg. Den slags har vi da alle hørt eller sett tilfeller av i vårt yrkesliv, mener Kokkvold.

Etter det Journalisten erfarer ble spørsmålet om hemmelighold av IJ-søkerne tatt opp i forkant av møtet i Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg onsdag i forrige uke, men det var ikke tema på dagsorden. Ett eller flere medlemmer av utvalget skal ha ytret ønske om at offentlighetsutvalget burde komme med en uttalelse, men dette skal så ha «kokt bort».

Glassklar Jensen

Leder i Presseforbundets offentlighetsutvalg er Redaktørforeningens assisterende generalsekretær Arne Jensen. Han bekrefter at IJ-ansettelsen ble tatt opp uformelt ved starten av møtet sist onsdag, men at utvalget ikke har noen tradisjon for å vedta uttalelser. Han er varamedlem til styret i IJ for IJ-leder Einar Hålien, og finner det vanskelig å kommentere saken.

– Hvordan skal noen heretter forlange søkerlisten til en kultursjefstilling i Snåsa når pressen nektes innsyn på IJ?

– Jeg forstår at dette ikke tar seg bra ut, og at IJ burde gå foran, men jeg er helt glassklar på at vi normalt skal ha full åpenhet.

Powered by Labrador CMS