Etter K-rådet:
Rune Nilson. Foto: NRK
NRKs farlige asylbrann-fiksjon
Kommentar: Når fakta forsvinner i bakgrunnen, blir NRK som i romkvinnesaken, skriver Elin Ørjasæter.
Rune Nilson i NRKs ”Lønsj” opererte som politisk kommentator en formiddag i desember. Han ble frikjent i Kringkastingsrådet, ifølge Journalisten. Det stemmer: Alle unntatt jeg mente at en folkekjær humorist må få komme med en real politisk utblåsning når han føler for det.
Ørjasæters kommentar er også publisert på nettsiden til Trolltekst.
Folk springer rundt og tenner på bygninger bare fordi de skal huse foreldreløse barn, sa Rune Nilson 9.12.15. Det finnes altså folk her i landet som heller vil se hus brenne, enn at barn skal få søke tilflukt der. Folk som står klar, når krigsofrene kommer, for å be dem dra til helvete. (…) Dette gjør de fra sine lune, varme, trygge hjem, med kjøleskapet fullt av mat, boden full av ved og kontoen full av penger (…). Fy FAEN. (lenke til radioinnslaget)
Når følelsene tar overhånd forsvinner gjerne sentrale fakta. Nøyaktig slik de gjorde i romkvinnesaken der journalisten, etter eget utsagn, gikk i ”sympatifella”.
Mange NRK-innslag har samme grunnleggende problem. Sympatien med ofrene, enten det er flyktninger i Lønsj eller romfolk i Dagsrevyen, gjør at faktum enten utelates eller tolkes feil. Med det resultat at viktige samfunnsspørsmål bringes til torgs på gale faktuelle premisser. Og da svikter NRK sitt samfunnsoppdrag.
Det brenner mer enn hver tredje uke på norske mottak. Ifølge UDI er de vanligste årsakene til brann uforsiktighet ved matlaging og feil håndtering av åpen ild. Dårlig økonomi for mottakene gjør at det ikke blir investert tilstrekkelig i brannsikkerhet, ifølge en utmerket sak fra NRK Nordland i 2014.
Nilson kunne, ved å bruke et par minutter på google også lest at en del av brannene på norske mottak er påsatt av beboerne selv. I motsetning til det Nilson kaller en betydelig andel av Norges befolkning som har gått fullstendig fra vettet (sitat Lønsj) er det altså noen av asylsøkerne selv som går fra vettet. Ikke like lett å blåse seg moralsk opp over, Nilson? Og derfor ikke like interessant?
De ferskeste tallene (som altså kom etter Nilsons radioinnslag) viser at 43,3 prosent av brannene skyldes uforsiktighet i forbindelse med matlaging. 23,3 prosent av mottakslederne oppga at beboerne selv hadde påsatt brannen. Feil bruk av elektrisk utstyr og uforsvarlig håndtering av åpen ild oppgis som andre brannårsaker.
Det kan være vanskelig å lage klare kategorier. Lederen i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim, sa til VG:
Hvor mange branner som er påsatt med vilje, og hvor mange som er påsatt som en følge av uvitenhet og uoppmerksomhet, vet vi ikke. Men at mange er påsatt med overlegg, i frustrasjon over et avslag eller en vanskelig livssituasjon, er det ikke tvil om. Og for å virkelig gni det inn, Nilson: Påsatt med vilje av asylsøkere, ikke av nordmenn med et lunt hjem, et fullt kjøleskap og penger på konto.
Det haster altså å få en teknisk opprustning av asylmottakene, et krafttak for opplæring og øvelser og effektfulle sanksjoner overfor beboere som tenner på. Slike tiltak er vel uinteressante for moralsk indignerte, emosjonsdrevne NRK-journalister.
Dette betyr ikke at rasist-påsatte branner ikke finnes. Men det er ikke disse brannene det er flest av. Dersom hensikten er å unngå at liv går tapt i brann så er bedre brannvern viktigere enn moralsk fordømmelse av ”oss nordmenn”.
Som humorist kan Nilson skru virkeligheten dit han vil, det er selve oppdraget. Som politisk kommentator derimot, burde han ikke gjort det.
En flyktningefamilie på Sunnmøre har to ganger opplevde at boligen deres ble satt i brann. Den etablerte forklaringen i offentligheten var rasisme. En journalist i Morgenbladet reiste til stedet, gjorde en grundig jobb og konkluderte med at rasismeforklaringen ikke stemte.
Jeg gjør denne journalisten Hanne Østli Jakobsens punchline til min, ved en lett omskrivning: Vil interessen for asylbranner, og sympatien for de involverte, synke dersom virkeligheten viser seg å være mer komplisert? Kanskje.
Om så, er det verdt å huske: Det ligger barn og unge voksne og sover i husene der det brenner.