Ole Torp. Foto: Birgit Dannenberg.

Vil ha solidaritet med Burma

NRKs Ole Torp etterlyser støtte til Burma-radioen fra NJ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Norske journalister bør ha et ansvar for internasjonale kolleger som strever med ytringsfrihet og risikerer livet for journalistikk og menneskerettigheter, sier Torp.

– Jeg synes det er en helt selvsagt plikt vi har som journalister. Fagforeningsarbeid er mer enn å kreve kronetillegg og overtidskompensasjon i norske redaksjoner. Det handler om å vise solidaritet med kolleger som våger å stå opp mot ett av verdens mest brutale militærregimer.

I forrige uke kom det fram at Burma-radioen må flytte ut av Norge dersom de ikke får tak i mer støtte. Radiodriften vil i så tilfelle fortsette i et annet land. Ansvarlig redaktør i DVB, Aye Chan Naing, sier at dersom de klarer å få tak i mer støtte vil de helst bli i Norge.

– Å flytte til et land nærmere Burma, vil bety større sikkerhetsrisiko.

Undersøker saken

NJ har vært i kontakt med Democratic Voice of Burma (DVB), og de ser nærmere på saken. De har foreløpig ikke vurdert om de skal støtte radioen økonomisk.

– Vi avventer og ser hvilke behov radioen har først, forteller landsstyremedlem i NJ, Eva Stabell.

– Radioen skal ikke stenges, men det er trist om den flytter ut ifra Norge, mener Stabell og legger til at Norge ikke er det eneste landet man kan sende radio fra.

Viktig

Radio- og TV-kanalen er en av de viktigste frie informasjonskanalene for folk i landet. Militærdiktaturet styrer all informasjon med jernhånd i Burma.

– Jeg har selv vært i Burma og sett hvor viktig radioen er for menneskene der, sier Torp. Den formidler nyheter både inn og ut av landet.

Håper på flere sponsorer

Medieorganisasjonen Democratic Voice of Burma fikk i fjor 26 millioner kroner i støtte. I år har de fått 6 millioner kroner mindre i donasjoner, men håper fremdeles på å få tak i flere sponsorer.

Radioen er kun én av aktivitetene DVB driver, og Aye Chan Naing understreker at det er kun radiodriften som kanskje flytter ut av Norge.

Ikke ubegrenset med midler

Nestleder Thomas Spence forteller at NJ har et solidaritetsfond som yter økonomisk støtte til journalister og journalistorganisasjoner.

– Dette er bare ett av mange formål vi kan støtte, og vi har ikke ubegrenset med midler vi kan dele ut, men vi skal se nærmere på det. Burmaradioen er en medievirksomhet, og vi pleier å gi støtte til journalister og journalistorganisasjoner. Men dette er kolleger som er i vanskeligheter, så vi skal se nærmere på saken.

Powered by Labrador CMS