Erlend Skevik er snart på plass som
Erlend Skevik er snart på plass som "embedded" hos Israels marine. Foto: Odd Iversen

VG og NRK sammen med Israels marine

– Vi vil rapportere om det vi ser. Forsøker de å stanse det, så rapporterer vi om det også.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norske medier følger konvoien “Ship to Gaza”. Både NRK og VG har embeddet seg med den israelske marinen.

Espen Egil Hansen i VG sier til Journalisten at de har valgt å bli med den israelske marinen, og droppet derfor å være med på konvoien.

– Vi ønsket denne gangen å dekke den israelske siden, og å gi publikum et innblikk i hvordan verden ser ut derfra, sier han og forteller at også NRK, BBC og CNN er med samme i båt. Fra VG er det Erlend Skevik som er “embedded”.

Ansiktet til ansikt

Føringen fra den israelske marinen går ut på at de ikke får vise ansiktene til de israelske spesialsoldatene. Ifølge Hansen de samme betingelsene som gjelder når de følger norske soldater i Afghanistan.

– Vi vurderte også å følge konvoien til Gaza, men ut fra en journalistisk vurdering kom vi fram til at vi ønsket å følge den israelske siden denne gangen.

Hansen sier at det er usikkert hvor langt VG får være med dersom det blir bording av konvoien, og at det gjenstår å se. VG, sier han, vil bruke sitt kildenettverk til å få den fulle bredden ut til publikum.

– Vi vil rapportere det vi ser, forsøkes den å stanses … så rapporter vi om det også.

Sikkerhet først

Utenrikssjef Knut Erik Holm i NRK forteller at de har Dag Bredvei og Stig Jaarvik i Aten. Teamet har blant annet laget en forhåndssak med aksjonistene på Gardermoen før de dro.

NRK stiller der med journalist Eirik Veum og fotograf Odd Iversen.

Holm forklarer at det var hensynet til medarbeidernes sikkerhet som gjorde at NRK valgte bort å være med på konvoien. Ship to Gaza arbeidet med å få til en egen pressebåt, men fikk ikke det til.

– I fjor kom det helt ut av kontroll, så vi valgte å ikke være med. Vi mener det er journalistisk interessant å være med israelerne. Vi har intervjuet aktivistene mange ganger, så begge parters syn har kommet godt med.

Kan jammes

NRK har de samme restriksjonene som VG, samt at det ikke skal filmes tett på våpnene. Utover det har Holm ikke mottatt opplysninger om restriksjoner.

– Vi vet jo ikke om de kommer til å jamme elektronikken. Vi har sagt at om de prøver å legge begrensninger på dekningen som er uaktuelle for oss, vil vi vurdere vår deltakelse hos dem.

Holm sier at de i NRK er klar over at det er kontroversielt at NRK er med israelske marinen sett med norske øyne, men understreker at NRK ikke er propagandaapparat for noen av sidene.

Powered by Labrador CMS