Innrømmer enkelte feil

LARVIK (Journalisten): Debatt om terrordekningen viste at mediene avventer grundigere evaluering.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg antar mange redaksjoner rundt om vil evaluere sin dekning. Det er viktig. Det er ikke nok at folk kan klage, man kan ikke forvente at pårørende skal holde i den etiske debatten. En mor som har mistet et barn kan ikke holdes ansvarlig for den.

Slik la kulturminister Anniken Huitfeldt til rette for en kritisk selvevaluering av medienes dekning av terroranslaget mot Norge under årsmøtet til Mediebedriftenes Landsforening i Larvik.

Tidligere i dag offentliggjorde MBL en undersøkelse hvor leserne godkjente medienes dekning. Fire av fem mener mediene har gjort en god jobb etter 22. juli.

– Resultatet er overraskende positivt med tanke på debatten som har vært. Vi får se om det er fortjent. Vi skal granskes også internt. Vi har vært mer skånsomt og mer tilbakeholdne fordi det skjedde på norsk jord, sier TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

Ammunisjon

Journalisten har tidligere fortalt at TV 2 har nedsatt tre grupper som skal granske tv-selskapets dekning. Til Journalisten forteller Årsæther at det er et omfattende arbeid som tar tid. Men under paneldebatten innrømmet han at TV 2 gikk for langt i noen innslag.

Han mente beskrivelsene av skadene ungdommene på Utøya fikk og hvilken ammunisjon Anders Behring Breivik brukte, var over streken.

– Vi har fått erfaring med en hendelse som vi tidligere kun har dekket på utenlandsk jord. Det har gjort noe med oss. For våre mest garvede reportere har det vært tøft, selv vi som sto på desken ble berørt. Jeg måtte selv ta meg en runde på et lukket kontor for jeg ble usikker på mine egne vurderinger.

Sporer av

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord ønsket ikke å trekke fram enkelte saker da hun mente det ville spore av debatten.

– Vi har en grundig vurdering internt. Det var en utrolig kaotisk situasjon og de fleste mediene som var der opplevde det som krevende og påtrengde å komme inn så tidlig og gjøre intervjuer. 

Står på helikopteret

NRKs bruk av helikopter over Utøya er blitt utsatt for mye kritikk i debatten om medienes dekning etter 22. juli. Også NRK arbeider med å evaluere sin dekning, men er ikke ferdig med den ennå. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas lettet likevel litt på sløret.

– I vår foreløpige vurdering karakteriserer vi ikke helikopteret som en feil. Om vitneutsagnene påviser at helikopteret kan ha betydning for utfallet, så må vi stå til rette for det, forklarer Bjerkaas.

Han antydet at de foreløpige evalueringene avkrefter mistanken om at helikopterets nærvær satte menneskeliv i ytterligere fare.

Kringkastingssjefen mener at han som redaktør ville tatt samme avgjørelse igjen dersom premissene er det samme.

 

Powered by Labrador CMS