Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
2015 var et år som bar preg av flere gode journalistiske prosjekter knyttet opp til flyktningstrømmen gjennom Europa. Mange av dem er nominert til både Årets bilde og til Den store journalistprisen. Så også på de regionale journalistkonferansene.
Under årets Hellkonferanse ble det delt ut i alt sju journalistpriser. To av dem gikk til journalist Åge Winge i Adresseavisen for reportasjen “Jenta i den gule genseren”. Winge mottok for hele reportasjen først fotoprisen.
“Vinnerbidraget treffer som en knyttneve i magen,” skriver juryen som har bestått av Siri Gellein som har lang fartstid som journalist og journalistlærer, men nå er å finne i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Martin Slottemo Lyngstad i reportasjebyrået Paragon Features, Synne Hammervik som leder studentmediene i Trondheim, lektor Espen Leirset ved Universitetet i Nordland, Dyveke Sandtorv Nilssen, vaktsjef i TV 2 Nyhetskanalen og juryleder Sveinung Uddu Ystad, som også leder Pressefotografenes klubb.
“Å følge en familie, spesielt gjennom en liten jente, gjennom Europa, er en brilliant måte å fortelle historien en av vår tids viktigste samfunnstema. Bilder og video trekker leseren rett inn i historien - upolert, kornete og filterfritt. Et modig valg å formidle historien kun ved hjelp av mobilkamera. Videohistorien er effektivt satt sammen, er nøkternt fortalt og gir leseren en ekstrem tilstedeværelse, en følelse av selv å være på flukt. Som resultat er tekst, foto, video og grafikk elegant kombinert, men blir aldri for overlesset.”
Winge fikk også med seg den gjeveste av alle prisene på Hell: Den trønderske journalistprisen.
Juryen har latt seg imponere stort over prisvinneren som gjennom tre døgn følger gruppen med syriske flyktninger fra Ungarn til Tyskland, og tilbringer dag og natt sammen med flyktningene.
“Kun utstyrt med litt klær, en sovepose og en mobiltelefon blir han en del av følgets ferd mot trygghet i Europa. Journalistens metode gir en fortellerkraft som lar leseren føle seg et øyeblikk på innsiden av det store drama som utspiller seg i Europa. Prisvinneren har med usedvanlige fortellergrep, en genuin nysgjerrighet og stor seriøsitet formidlet flyktningkrisen, sett fra øynene til ei lita jente på sin bestefars skuldre.”
Mer til Adressa
Adresseavisen stakk av med flere lokale priser under utdelingen. Lajla Ellingsen og Mari K. By
Rises graveprosjekt «Avvik i Trondheim» som avdekker kritikkverdige forhold som direkte eller indirekte berører et stort antall innbygger i Trondheim, vant prisen for årets nyhetsjournalistikk.
“Juryen er imponert over hvordan tålmodighet og systematisk arbeid for å få innsyn bidrar til å sette dagsorden også på nasjonalt nivå. Funnene ble et stadig tilbakevendende tema gjennom valgkampen 2015. Juryen merker seg at journalistene fortsetter å følge opp avvik på andre samfunnsområder, og at arbeidet baner vei for åpenhet i andre kommuner.”
De to er også nominert til både Den store journalistprisen og til Skup.
Nyhetsredaksjonen i den store regionavisen fikk også prisen for årets hendelsesnyhet for sin dekning av brannen på Ringve museum. Juryen skriver at de er imponert over hvor kjapt redaksjonen fikk på plass direktesendt TV og viser i begrunnelsen til at det er tydelig godt lagarbeid i alle ledd. Deriblant planleggingen av neste seg til papir.
Juryen bemerker også at redaksjonen tidlig hadde bilder fra drone i TV-sendingene.
Annonse
Fiskepenger
Hitra-Frøyas Lars Otto Eide har ifølge juryen begått den beste lokaljournalistikken i regionen gjennom fjoråret med “Skolen og fylket styrtrike på havbrukspenger”.
“Et godt stykke lokaljournalistikk som evner å tråkke rett inn i betent lokalpolitikk, maktspill og store pengesummer. Historien kunne fort endt som et skuldertrekk av en lokalavissak, men journalisten nøster i stedet videre. Metodisk har han arbeidet standhaftig og tålmodig over lang tid. Vinnerbidraget oppfyller samfunnsoppdraget på strålende vis og er et godt eksempel på lokaljournalistikk til etterfølgelse.”
Beste featurejournalistikk mener juryen det var NRKs Newton-redaksjon som leverte med programmet «Fødsel». Redaksjonen består av Mari Langva (producer), Morten Waagå (foto), Jane Rasmussen (foto), Lars Kristian Skjetne (foto) og Line Jansrud (programleder).
“Mesteparten av journalistikken lages for voksne, men årets prisvinner utmerker seg ved å lage kvalitetsjournalistikk for barn. Ved hjelp av enkle, men sterke virkemidler oppleves en stor nærhet til den dramatiske og fantastiske opplevelsen en fødsel er. Prisvinnerne har latt seerne følge prosessen fra den første graviditetstesten til barnet kommer til verden. Programlederen utmerker seg med høy fagkompetanse og stor fortellerglede i sitt virke.”
Heder og ære til Sørbø
Hedersprisen under årets prisutdeling gikk til NRK-veteran Kari Sørbø. I nesten 40 år har hun arbeidet hos allmennkringkasteren. Først i NRK Finnmark i Vadsø der hun var i nesten sju år. Deretter jobbet hun for P2 fra 1986 og fram til omleggingen til tre kanaler i 1993. Siden den gang har hun vært ansatt i NRKs nyhetsavdeling.
I hele 22 år har hun vært reporter og programeder for Her og Nå. Og siden høsten 2013 har hun vært programleder i Frokostradio på P1+.
Sørbø har mottatt flere priser gjennom sin karriere. Blant annet Kringkastingsprisen og årets programleder under Prix Radio.
“Årets hederspris går til en person som startet sin karriere på Finnmarkskysten i 1979. I fem tiår har reporteren og programlederen satt sitt preg på NRK, regionalt og nasjonalt. Hun har alltid lytteren eller tv-seeren i fokus når hun lager reportasjer, og lar ingen slippe unna vanskelige spørsmål. I intervjuteknikk er det få som kan måle seg med henne. Hun er raus med kolleger, og er en klar og tydelig stemme i alle redaksjoner.”