Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Et nytt internt arkivsystem har skapt problemer for journalføringen ved Oslo universitetssykehus (OUS). Dette har ført til at postlistene ikke har blitt offentliggjort på nettsidene deres de siste ti månedene.
– Dette er et demokratisk problem. Når noe så essensielt som postlister blir for vanskelig for en helseinstitusjon, har de ikke skjøttet pliktene sine, sier Lise Askvik, leder for partiet Helsepartiet.
Hun er tidligere journalist og forfatter, og har blant annet vært programleder på P4. Askvik og partifeller i Helsepartiet har hatt problemer med å få innsyn i dokumenter fra OUS.
– Vi vet at det har vært flere varslersaker på OUS som vi vil følge opp. Pasienter lurer også hvordan det går med deres saker om pasientskader og lignende, fortsetter hun.
– Ikke fått innsyn
I perioden sykehuset ikke har publisert postjournalen, har Helsepartiet bedt om innsyn i postlister fra gitte perioder og gitte saker, for å få en oversikt over hvilke dokumenter som kan være interessante å be om innsyn i.
Askvik og nestleder i Helsepartiet Lene Haug forteller at de ikke har fått tilsendt listene, selv om de har etterspurt dem. Askvik er bekymret for konsekvensene av lite åpenhet fra helseinstitusjonene.
– Når man ikke får innsyn i sakene, blir det vanskelig for journalister og politikere å evaluere og se hvordan vårt felles helsevesen fungerer, sier Askvik.
Tidlgiere publiserte OUS pdf-baserte postlister daglig, slik mange andre sykehus også gjør. Da kan man som journalist eller interessert borger lete i listen etter hvilke saker man vil be om innsyn i.
Per 30. august ligger det fem pdf-er med postlister for datoene 1.-3. august og 6.-7. august.
– Hvis de ikke offentliggjør postjournaler som de pleier, blir det vanskeligere for journalister og andre som trenger å følge med, sier Tarjei Leer-Salvesen, som jobber med nettstedet Innsyn.no.
Han er journalist i Fædrelandsvennen, samtidig som han jobber med innsynsportalen. Innsyn.no har tidligere hatt postlistene fra UOS tilgjengelig, men ikke siden oktober 2017.
Dette ble de oppmerksom på da Journalisten tok kontakt. Leer-Salvesen opplyser at de nå jobber med å lage en mekanisme i systemet som varsler når en kilde ikke er oppdatert på en stund. På den måten vil de da ikke gå glipp av postjournal-hull i framtiden.
Leer-Salvesen er tydelig på at OUS ikke bryter loven når de ikke har postlistene tilgjengelige.
– Det er en misforståelse at offentlige foretak som sykehus er pliktige til å offentliggjøre postlistene på nett, sier han.
Det de derimot er pliktige til å gjøre, er å selv føre postjournal, og utlevere den til de som spør om å få se den. Det betyr i teorien at man kan spørre om å få se hele postjournalen for en gitt måned eller år.
– Legger oss flat
– Vi må bare legge oss flat. Vi har brukt alt for lang tid på å få dette på plass, og vi er innforstått med at dette skal bli bedre. Det jobber vi aktivt med, sier Mona Furseth, leder for sak- og pasientarkiv ved OUS.
Hun forklarer at hovedproblemet har vært overgangen fra et gammelt til et nytt arkivsystem. Det forrige systemet ble primært sett på som et arkivsystem, og ikke et postjournalsystem, og derfor brukt av færre personer.
Denne endringen skapte forvirring på sykehuset, og det ble usikkerhet om hvordan systemet skulle brukes. Furseth forteller at dette førte til at kvaliteten på registreringene i arkivet ikke hadde høy nok kvalitet.
– Det ble mange flere brukere i det nye systemet, og mange av dem registrerte dokumenter på feil måte. De var ikke godt nok kjent med at det de registrerte også ble liggende i en offentlig journal, sier hun.
Furseth sier at det derfor ble for mange personsensitive opplysninger i systemet, som da kunne ha kommet ut på den offentlige postjournalen. Hun påpeker at dette har det blitt enda strengere kontroll av etter innføringen av EUs personvernregler GDPR.
– Det var så mange feil og lav kvalitet at jeg bestemte at vi ikke kunne legge ut postlistene, sier Furseth.
– Vi hadde ikke nok ressurser eller tid til å rette opp alt, og har derfor fått et etterslep, fortsetter hun.
Hun presiserer at det interne systemet hele tiden har vært oppe og gått, slik at alt som skal ha blitt journalført, har blitt det.
Stoppet etter fem dager
1. august begynte OUS å legge ut postlistene på nettsidene igjen, men etter bare fem dager, sa det stopp.
– Hvorfor det?
– Vi fikk tilbakemelding om at det var vanskelig å finne fram i journalene fordi det ikke var mulig å søke i pdf-dokumentene, så nå jobber vi med å få det på plass, sier hun.
De prøver også å finne en mer funksjonell måte å publisere dokumentene på.
Furseth mener at offentligheten har blitt og er ivaretatt, ved at man kan sende e-post til arkivet for å be om innsyn i en spesiell sak, periode eller postlister.
– Vi har snakket med flere som mener de ikke har fått svar eller har måttet vente lenge når de har henvendt seg til dere for å få innsyn. Hva tenker du om det?
– Det kjenner jeg ikke til. Hva som er grunnen til dette i enkelte tilfeller, kan jeg ikke svare på, sier hun.
– Når vil postlistene bli offentlig tilgjengelig på nettsiden deres igjen?