Avisredaksjonen til Vest-Telemark Blad måtte evakuere tirsdag. Medarbeiderne Helena Gjersund og Emil Fillingsnes måtte fraktes ut i traktorskuffa. Foto: Skjermdump fra video publisert av Vest-Telemark Blad
Avisredaksjonen til Vest-Telemark Blad måtte evakuere tirsdag. Medarbeiderne Helena Gjersund og Emil Fillingsnes måtte fraktes ut i traktorskuffa. Foto: Skjermdump fra video publisert av Vest-Telemark Blad

Avisredaksjon evakuert da vannet flommet inn

Ansatte og utstyr i Vest-Telemark Blad ble hentet ut ved hjelp av traktor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Voldsomme nedbørmengder på Østlandet mandag og tirsdag har skapt store problemer. Tirsdag måtte de ansatte i Vest-Telemark Blad evakueres etter at avishuset ble oversvømmet. Bygningen ligger på en flate et stykke utenfor Kviteseid sentrum, med en elv et steinkast unna.

Gårsdagen ble dramatisk. Ved 10-tiden på formiddagen begynte vannet å stige på utsiden av avishuset. Alle vannmagasinene i området var fulle og elva flommet over.

 

VIDEO: VEST-TELEMARK BLAD

– Vannet steg raskt og folk begynte å flytte bilene fra parkeringsplassen utenfor. Ved 14-tiden seg vannet inn i avishuset, så da måtte vi ta av oss på beina og vasse. Deretter ble det full evakuering. Kollegene mine er en artig gjeng som tok det hele på sparket. Kapteinen forlot skuta sist, sier journalist Randi Berdal Hagen til Journalisten.

Fikk låne lokaler

Kapteinen, redaktør Øystein Øygarden, forteller at de ansatte fikk en stri jobb med å redde viktig utstyr. Serveren ble fraktet til Kviteseid sentrum og avisarkivet og andre sårbare gjenstander ble flyttet opp på hyller. Vannet hadde da steget slik at det sto om lag 10 centimeter over golvet inne i huset.

– Brannvesenet stilte velvillig opp, slik at vi fikk fraktet utstyr ut av avishuset ved hjelp av en traktor. Vi spurte om å få benytte kontorlokaler i Kviteseid næringspark inne i sentrum, og der var svaret umiddelbart ja, sier Øygarden.

Etter flere timers intens flytting av folk og utstyr var redaksjonen og øvrige ansatte på plass i de lånte lokalene.

Her er journalist Helena Gjersund i Vest-Telemark Blad i ferd med å komme seg vekk fravannmassene i Kviteseid. Foto: Cecilie Ausland, Vest-Telemark Blad
Her er journalist Helena Gjersund i Vest-Telemark Blad i ferd med å komme seg vekk fra
vannmassene i Kviteseid. Foto: Cecilie Ausland, Vest-Telemark Blad

Lånte båt

Mens dramaet pågikk tirsdag la redaksjonen ut følgende budskap på bladets Facebook-side:

“Om det er nokon som har ein liten båt å låne bort slik at me i bladstova framleis kan ha kontakt med omverda set me pris på det. Her er det vatn på alle kantar.”

– Vi måtte hente en del utstyr etter flyttingen, blant annet penner og kaffetrakteren. Og ikke minst redaktørens bibel, forfallsboka med planer og tips. Det ser begredelig ut i avishuset nå, forteller Berdal Hagen.

Det er usikkert når de ansatte kan flytte tilbake.

– Vi blir i de lånte lokalene fram til helgen. Det er varslet store nedbørmengder igjen i morgen. Dersom vi ikke kan flytte tilbake til avishuset på mandag, må vi finne noen større midlertidige lokaler. Nå sitter vi litt for trangt, sier Øygarden.

Evakueringen er formidlet på Vest-Telemark Blads nettutgave. Hovedutfordringen for de ansatte nå er å få ut papiravis torsdag.

– Den blir noe redusert i sidetall, men vi får den ut, slår redaktøren fast.

Powered by Labrador CMS