Fellesrådet for Afrika kritiserer både Dagbladet og VG for artikler hvor de lister opp spillere med afrikansk bakgrunn på det franske og det belgiske landslaget, som spilte semifinale mot hverandre onsdag.
Særlig får Dagbladet kritikk for saken Halvparten i semifinalen har afrikansk bakgrunn: - Henger igjen fra kolonitida.
– Sauser sammen to ting
«De fleste av disse spillerne er født i Belgia og Frankrike, og er således ikke «egentlig» fra Afrika – de er egentlig fra Belgia eller Frankrike», skriver organisasjonen på sin Facebook-side. De mener det er misvisende at avisa i samme sak snakker med en talentspeider som ofte drar til det afrikanske kontinentet.
– Her sauser avisa sammen to helt forskjellige ting, der det ene er at mange på de to landslagene har afrikansk bakgrunn, altså er mørk i huden, og det andre er at mange kongolesere og guineaere som ønsker en fotballkarriere i Europa, sier daglig leder i Fellesrådet for Afrika, Johan Nordgaard Hermstad.
Fungerende avdelingsleder Fredrik Økstad Sandberg i Dagbladet Sporten, forstår ikke helt kritikken fra Fellesrådet for Afrika.
– Alle skjønner at Romelu Lukaku er belgisk. Alle forstår at Paul Pogba og Kylian Mbappé er franske. De representerer tross alt landene i VM, men alle skjønner også at slektshistorien ikke stammer utelukkende fra Antwerpen eller en forstad til Paris, skriver han i en e-post til Journalisten.
Han sier bakgrunnen for å skrive saken fra VM var å få frem paradokset at de fem afrikanske VM-lagene hadde gjort det dårlig og ikke gått videre fra gruppespillet, mens Belgia og Frankrike samtidig er to fotballnasjoner der mange spillere har aner fra afrikanske land.
Her sauser avisa sammen to helt forskjellige ting, der det ene er at mange på de to landslagene har afrikansk bakgrunn, altså er mørk i huden, og det andre er at mange kongolesere og guineaere som ønsker en fotballkarriere i Europa.
Johan Nordgaard Hermstad
– Helt bak mål
– Det største problemet er at en føler en må definere noen som at de kommer fra ett sted, men egentlig er fra et annet sted, på grunn av hudfarge, sier Hermstad, og råder alle journalister til å være ekstra sensitiv til hva som kan bidra til å bygge holdninger som kan fungere rasistisk i samfunnet.
– Jeg tror på ingen måte dette er formålet, men et typisk, enkelt kontrollspørsmål kunne vært «kunne jeg ha skrevet dette om norske fotballspillere?» For er John Carew norsk eller er han egentlig fra et annet sted?
Sandberg svarer at de skriver artikler uavhengig av land eller verdensdel.
– Dersom Norge, Sverige eller Danmark var i VM-semifinale med et flertall spillere med søramerikansk bakgrunn - samtidig som Argentina og Brasil var utslått - ville det vært minst like interessant å følge opp.
Videre skriver Fellesrådet for Afrika i innlegget:
«Overskriften «Afrikanere må til Europa for å utvikle seg» er også, for å bruke fotballsjargong, helt bak mål. Ikke bare fordi spillerne de skriver om i all hovedsak er belgiske og franske, men også fordi den forsterker negative stereotypier av det afrikanske kontinentet».
HER ER INNLEGGET FRA FELLESRÅDET FOR AFRIKA:
Fåtall i afrikanske klubber
Sandberg er ikke enig i at de forsterker stereotypier.
– Jeg skjønner ikke grunnlaget for å si det. Det er ingen hemmelighet at de store ligaene og pengene i Europa lokker fotballtalenter fra Afrika til europeisk fotball. Alle drømmer om å spille i de beste klubbene, og de beste klubbene er i Europa, svarer Sandberg.
– Som nyhetsavis forholder vi oss til fakta: Fem land fra Afrika røk ut av gruppespillet i VM. To av semifinalelagene - Belgia og Frankrike - har et flertall spillere med afrikansk opphav. Det er interessant å spørre: Hvorfor er det slik?
Dessuten påpeker han at dette er et sitat fra talentspeider Stig Torbjørnsen, som har mange års erfaring fra afrikanske fotball. Han viser til at VM-troppene til de fem afrikanske nasjonene er bare et fåtall i klubber på det afrikanske kontinentet, og nevner Marokko, hvor én av 23 spiller i Afrika, Nigeria (2/23), Tunisia (8/23), Senegal (1/23) og Egypt (11/23).
– Det er ikke uriktig at mange afrikanske spillere vil til Europa, men slik er det også i Norge –det er også mange norske fotballspillere som vil til de store klubbene, så er ingenting spesielt med afrikanere der. Her knyttes det likevel opp til etnisitet på et vis, sier Hermstad.
– Kan bygge broer
VG skriver om temaet i saken Om én av dem vinner er det en seier for mangfoldet og kommentaren Fotball-Europa kan holde kjeft. Intensjonen deres var det motsatte av å forenkle, ifølge sportssjef Øyvind Brenne.
– Vi har ment å gå i den andre retninga, hvor poenget var å få fram mangfoldet. Vi fremhever nettopp hvor mange fantastiske spillere som har bakgrunn andre steder enn i Europa, sier Brenne til Journalisten.
– Det er utrolig positivt at landslagene i dag finner slagstyrke i gode fotballspillere med ulik bakgrunn. Det er det som er så fint med fotball også, jeg tror det kan være med å bygge broer.