Medienes utvikling engasjerte under seminar på festivalen Transform i Trondheim. Odd Karsten Tveit (til venstre) og forfatter Peder Martin Lysestøl samtalte. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
Medienes utvikling engasjerte under seminar på festivalen Transform i Trondheim. Odd Karsten Tveit (til venstre) og forfatter Peder Martin Lysestøl samtalte. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Tidligere NRK-profil Odd Karsten Tveit har forståelse for at medier ikke dekker langvarige konflikter

Konsekvensene av medienes kutt og nedbemanning var nylig gjenstand for et seminar under festivalen Transform i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsredaksjonenes «stammetidsplan» gjør at sannhetens kår svekkes, hevdet arrangørene av festivalen som skal bidra til større kulturforståelse mellom norsk samfunn og innvandrere.

Derfor var Odd Karsten Tveit med flere invitert til seminaret «Virkeligheten underrapporteres». Han har for NRK rapportert fra Midtøsten i en mannsalder.

– Konflikter der stormaktene er involvert interesserer mer enn andre. Eksempelvis blir krigen i Jemen underrapportert fordi det er vanskelig og farlig å komme inn der, sier Tveit engasjert.

Pengekutt

Innsparinger i redaksjonene er ikke en ønskesituasjon mener Tveit, men han er ikke så redd. Han mener det er forståelig at ikke mange bruker penger på å dekke konflikter i utlandet over lengre perioder.

– Mediene som vaktbikkje vil være på plass også i framtiden. Det er mange gode og kunnskapsrike folk som fortsatt vil sjekke hva som egentlig foregår. Kutt i midler fører til at vi får ta mindre del i noe av det som skjer, legger han til, men fastslår samtidig at han ikke er pessimist.

Hill-Aina Steffenach. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
Hill-Aina Steffenach. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Kildearbeid

På seminaret brukte Tveit arbeidet med sin nye bok som eksempel på direkte kontakt med kildene. Boken «Salongen i Jerusalem. Tro, krig og spionasje» tar for seg Palestina fra tiden før første verdenskrig og frem til 1948.

Journalisten og forfatteren serverte morsomme historier om arbeidet med folks dagbøker, og møter med mennesker som var i Jerusalem.

– Gamle kvinner huske bedre enn menn, selv om enkelte årstall uteblir, sier Tveit. Han siterte underholdende nok den amerikanske journalisten, I. F. Stone, som sa: «If your mother says she loves you, check it out.»

– Mer kunnskap

Hill-Aina Steffenach leder Transform-festivalen, som hun vil at skal være «påfyll utenfra».

– Vi trenger påfyll av kunnskap om verden der ute her i Trondheim, eller for den del i hele Vest-Europa.

Steffenach er til daglig lege ved St. Olavs hospital i Trondheim, og blant annet opptatt av asylpolitikk.

Powered by Labrador CMS