Det er gått to uker siden Pia Beathe Pedersen sa opp sin midlertidige ansettelse i NRK på direkten og forlot NRK Østlandssendingens lokaler.
Høstsola varmer folkene som haster mot trikken fra Grünerløkka. For Christin Aamodt (40) og Mikkel Bay Vold (40) er det ikke behov for å løpe etter sporveiene. De fikk for kort tid siden beskjed om at de ikke kunne brukes i NRK. Det nærmer seg fire år siden de ble engasjert.
– Det var faktisk en mellomleder som foreslo at jeg skulle luftes. Altså, at jeg skulle ut fra NRK i tre måneder slik at ansienniteten min ble nullet. Og jeg tenkte, tja, kanskje det, sier Christin Aamodt.
Sykehus
Både Aamodt og Bay Vold begynte i NRK som nyhetsopplesere i 2007. Aamodt har fra høsten 2007 fungert som reporter i Dagsnytt 18, hvor hun dessuten har vært vaktsjef. Det har hun også fungert som i Søndagsavisen, selv når andre ville takket nei:
– I fjor høst opplevde jeg at ryggen var vond. Dette var ei uke jeg jobbet sju dager i ett strekk, men jeg tenkte det ville gå over etter hvert. En kollega sa til meg at jeg måtte komme meg på legevakta, for jeg var likblek. Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått blindtarmbetennelse, og det var rett på sykehus. Senere fikk jeg telefon fra NRK med spørsmål om jeg kunne være vaktsjef for Søndagsavisen neste dag, og jeg svarte selvfølgelig ja. Blindtarmen var jo frisk igjen.
Aamodt var også vaktsjef for partilederutspørringene i 2009, men i sommer var hun ikke lenger god nok for NRK.
Snille
Per Anders Johansen er tidligere nyhetsredaktør i NRK. Før han fikk sin første faste ansettelse i 1994, hadde han vært gjennom 13 vikariater over fire år. I dag arbeider han som journalist i Aftenposten.
Johansen måtte selv vente en stund før han fant en bank som var villig til å gi ham huslån, selv om han arbeidet fulltid. Han har en klar oppfatning om hvorfor bruken av vikarer er et så stort problem i NRK.
– Mange ansatte i NRK er andre steder enn på jobben de er ansatt i. Blant annet er de i permisjoner, de er syke, jobber i andre avdelinger eller bedrifter, eller de er under utdanning. NRK er en veldig fri arbeidsplass, og det er bra, men prisen for at det er slik, betaler vikarene.
Han synes det er rart at tidligere medarbeidere karakteriserer sjefene i NRK som folkeplagere.
– Mange av mellomlederne er for snille. Man gir for mange permisjoner, og så blir det slik at en del vikarer aldri får tilbakemeldinger om at de ikke er gode nok og at de må bli bedre. Dermed kommer beskjeden på tampen av en ansettelse og som et sjokk på mange. Skal man ansette folk, må man ansette de som er best, ikke bare de som fungerer greit.
Uggen
Aamodt forteller at de gjennom rykter egentlig har visst at det er slik NRK bruker folk. Du får være med en stund, men så blir man byttet ut. At hun også har fått skryt for arbeid hun har gjort, gjør ikke følelsene noe mindre ugne når man får beskjed om at du ikke lenger duger.
– De har uansett ikke tenkt å bruke deg mer. Det er klart det er ødeleggende på psyken. Men man biter tennene sammen og forsøker å gjøre sitt beste. For man er opptatt av produktet, og NRK er en så seriøs organisasjon med seriøse nyheter at du har lyst til å sette navnet ditt på et arbeid som er bra.
Bay Vold forteller at han trengte litt tid på å bygge seg opp igjen etter at han fikk beskjed om at han ikke lenger dugde til å jobbe for NRK.
– Jeg opplever at NRK er en arbeidsplass som bryter deg ned i stedet for å bygge deg opp. Du får «fingeren» og beskjed om at du ikke duger, etter at du i lang tid ikke har gjort noe annet enn å bevise det motsatte. Jeg er glad jeg ikke er 25, for å si det slik. Mye av behandlingen kan være direkte skadelig dersom du ikke er ferdig sortert.
Tilbakemeldinger
De to refererer til regelen om at alt er greit så lenge du ikke hører noe annet. Bay Vold sier at du ikke får skryt for å selge sjelen til statskanalen. Ingen andre enn en stresset bemanningskoordinator, som selv er på vikarkontrakt, takker deg som tilkallingsvikar når du på kort varsel sier ja til å ta en vakt.
Aamodt har til gode å få en medarbeidersamtale. Det eneste hun hørte etter sine tre år, var at hun ikke var tydelig nok. Da sjefen fikk spørsmål om hun kunne få fortsette dersom hun ble tydeligere, var svaret nei.
Bay Vold mener det kanskje er slik at man i NRK ikke har rett til medarbeidersamtale som midlertidig ansatt.
– Det NRK ikke er pliktig til å gjøre, det gjør de heller ikke, er de to enige om.
De beskriver holdningen som at midlertidig ansatte skal være takknemlige for at de får et vikariat. Men, som Aamodt sier, dette skaper en usunn konkurranse. Neste vikariat havner trolig hos en annen.
– For du vet at i dag er det meg, i morgen trenger det ikke være meg. Du er på en evig audition.
Direkte
Bay Vold har gjort opp regnskap for sine tre år i NRK. Han har gjennomført 2000 direktesendinger i NRK Radio. Tilbakemeldingen fra sjefene var at han ikke var fleksibel nok.
– Du får følelsen av at du sitter i en Kafka-roman. Det kan være at sjefen mente noe annet, men jeg har stilt på forespørsel. Julaften, nyttårsaften, påske og 17. mai. Jeg har jobbet natt og dag, doble vakter og ferier. Det vet alle jeg har jobbet sammen med og sikkert noen som har hørt på nyhetene.
Sjefen mente han ikke hadde gjort noe særlig annet enn å ha direktesendinger, men Bay Vold spør seg hvordan han skulle fått til annet. Han kunne godt tenkt seg å jobbe som reporter, men fikk aldri forespørsel om det.
– Bemanningskoordinatoren ble heller ikke oppfordret til å be meg om å ta reportervakter, det kan jeg dokumentere. Jeg ble ved en anledning spurt om hva jeg ville og svarte at jeg gjerne ville gjøre flere intervjuer. Senere opplevde jeg at dette ble brukt mot meg, fordi jeg ikke hadde jobbet nok som reporter. Jeg opplevde situasjonen som fullstendig surrealistisk.
Sykdom
Aamodt lurer på om mellomlederne i det hele tatt er kurset i lederskap. Selv har hun lederutdanning fra BI og mener de i hvert fall ikke har kurs derfra.
– Det skuffer meg veldig at en statlig bedrift har ledere som behandler folk så elendig.
De to har i løpet av sine år i NRK knapt takket nei til en vakt. Aamodt forteller at når et av barna har vært syke, så er det søsteren hennes som har stilt som barnevakt. Selv har hun gått på jobb i håp om å trygge sin situasjon i NRK. Bay Vold har takket nei noen få ganger. Blant annet på sin egen 40-årsdag.
Aamodt har takket nei én gang, da var det et arrangement på datterens skole. Hun mener det er på tide at Arbeidstilsynet går inn og ser på praksisen i NRK. Hun mener det ikke kan være legitimt å bruke 69 årsverk på midlertidig ansatte bare i august.
– Det er viktig å understreke at det er utrolig mange gode kolleger i NRK, og det er mange produkter med høy kvalitet som du har lyst til å sette navn på. Så når du får telefon om at det mangler en vaktsjef, så er det ikke sånn at de står med pisken for å få deg på jobb, sier Aamodt.
Organisert
Per Anders Johansen ser en forklaring på at fagforeningene har vært såpass forsiktige med sine uttalelser rundt vikarbruken, nemlig permisjonsordningen. I NRK har medarbeidere som har vært fast ansatt i tre år, rett til inntil ett års permisjon for å arbeide utenfor NRK-systemet. Dermed melder behovet seg for midlertidige ansettelser.
Johansen mener det er et behov for å bli strengere med tildeling av permisjoner i NRK.
Verken Aamodt eller Bay Vold er i dag organisert i Norsk Journalistlag. Aamodt har tidligere uttalt at det er viktig å være organisert, også som midlertidig ansatt.
Ensomt
– Men nå er jeg uenig med meg selv. I sommer opplevde jeg at det ikke var noen hjelp å få. Jeg sendte mailer oppover i systemet, ikke bare til de nærmeste klubblederne. Men jeg fikk ikke noe svar. Det gidder jeg ikke.
Aamodt mener bedriften gir klare signaler om at de ikke ønsker deg som medarbeider når du etter tre år i bedriften, uten å ha fått noen som helst oppfølging, får beskjed om at du ikke lenger duger.
– Hadde de hatt noen som helst ambisjon om å ha oss der, så ville de gitt oss tilbakemeldinger underveis.
– Det høres ut som om det er veldig ensomt å være midlertidig ansatt i landets største mediebedrift?
– Det er en veldig ensom affære.
– Det er derfor det er så få av oss som tør å si ifra.
Hva nå?
Ingen av de to regner med noen telefoner fra NRK igjen. Aamodt håper på at det kan komme andre muligheter. Hun karakteriserer seg selv som usnobbete og er åpen for tilbud.
Bay Vold håper på sin side at noen andre veier kan åpne seg og sier han også kan ta seg jobb i andre bransjer.