Fra trafikkulykke i det gamle Kopstadkrysset på E18 gjennom Vestfold. Foto: Martin Huseby Jensen/Gjengangeren

Stanser leserbilder fra ulykker

Svensk nettavis bekymret for sikkerhet. NRK og BT mener det er unødvendig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktøren i nyhetsnettstedet Nyheter Sto på den svenske vestkysten har kunngjort at han ikke lenger vil publisere leserbilder fra ulykker og hendelser. Artikkelen er tidligere omtalt i svenske Journalisten.

“Vi vil ikke at allmennheten skal være fotografer på et ulykkessted når de selv ikke vet hva som har hendt. Det kan være i veien eller hindre redningspersonell i å gjøre sitt arbeid når de fotograferer, skriver ansvarlig utgiver Mikael Berglund på nettsidene. 

Han viser til at pressefolk har rutinene og vet hvordan man skal oppføre seg på ulykkessteder. Og at bransjen ikke kan ta ansvar for hvordan allmennheten opptrer.

Videre heter det at politiet har bedt mediene om ikke å kjøpe leserbilder. Likevel kjøper ofte en del medier slike bilder, også når de har egen fotograf på stedet.

Forventer man oppfører seg

Per Arne Kalbakk. Foto: Birgit Dannenberg

NRK er med sine publiseringsplattformer et av mediehusene som ofte bruker bilder fra ulykker som leserne har tatt. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk har ikke til hensikt å endre praksis.

– Det er ikke aktuelt å begrense innhentingen av publikumsbilder for oss. Det viktigste er publiseringsetikken. Den er vi ansvarlige for som redaktører og den ligger til grunn før vi publiserer bilder fra den type hendelser. Vi kan ikke forvente at leserne behersker Vær Varsom-plakaten, sier Kalbakk til Journalisten.

Nyhetsdirektøren sier NRK forventer at publikum forholder seg til lover og regler og ikke forhindrer redningsfolkenes arbeid. Han kan heller ikke huske at noe slik skal ha skjedd. NRK har ved noen anledninger takket nei til dronebilder hvor omstendighetene har vært uklare. 

Har man store områder å dekke er blir brukergenerert innhold ekstra viktig. Særlig når en hendelse skal illustreres.  

Usikker på effekten

Helge O. Svela. Foto: Bergens Tidende

- Vi bruker i stor grad leserbilder fra ulykker, spesielt i første fase av dekningen er slike bilder svært viktige for oss. Bergens Tidende kan ikke være overalt, men veldig ofte er en av våre lesere der det skjer. Og mange tenker på BT, sier reportasjesjef Helge O. Svela til Journalisten.

BTs inntrykk er at tipserne oppfører seg skikkelig. Heller ikke Svela kjenner til noen konkrete eksempler hvor det har skapt problemer at leserne tar bilder. Derfor ser heller ikke BT behov for å følge Nyheter Stos eksempel.

Svela er usikker på hvilken effekt en slik boikott vil gi. Nesten alle har en telefon med et kamera og mange henvender seg ikke til de tradisjonelle mediene for å dele bildene, men sender dem heller til sine følgere i sosiale medier. 

Uansett gjør BT som NRK og vurderer bildene som kommer fra leserne ekstra nøye når de er fra situasjoner som ikke er avklart og er dramatiske. Er BTs folk usikre på omstendighetene bildene er tatt i, ringer de gjerne tipser tilbake for å få flere detaljer.

Powered by Labrador CMS