Parkering Foto: © Tyler Olson - Fotolia.com
Parkering Foto: © Tyler Olson - Fotolia.com

TV 2, cowboys, inntauing og PFU

Kanalen frikjent av PFU for å ha hjulpet feilparkert bilist.

- Cowboyer er de blitt kalt. Parkeveringsvaktene som ikke følger bransjens egne regler. Det har Jørgen Skogmo fått erfare. Omtrent slik lyder anslaget i reportasjen fra TV 2 hjelper deg. 

Skogmo skulle bare handle matvarer på kvelden. Men han parkerte feil og i løpet av åtte korte minutter ble han tildelt bot på 800 kroner og tauebil møtte for å fjerne bilen hans. 1.500 kroner ekstra. 

- Jeg tror de som klager inn saker av denne typen ville vært godt tjent med å stille opp. Når de lar være, bidrar de til å bygge dramaturgien i reportasjen, sa Henrik Syse da behandlingen av klagen fra Oslo Parkeringsservice mot TV 2 var ferdig. 

Akkordbetaling

I reportasjen forteller reporter om eposter mellom ham selv og ledelsen i parkeringsselskapet. Han intervjuer leder for parkeringsnemnda og Skogmo som fikk boten. Og tilfeldigvis dukker også parkeringsvakta som ga boten opp når de filmer på plassen den ble tildelt. Vakta ble anonymisert.

Parkeringsvaktene karakteriseres som cowboyer. Og når reporter tar med seg Skogmo til Oslo Parkeringsservice, så møter de låste dører. Intervjuet med daglig leder gjøres over telefonen, av fornærmede. 

Parkeringsselskapet mener at fremstillingen innholder om faktafeil om skilting og tidsanvisning. Og at de blir omtalt som useriøst og cowboy-selskap. De reagerer på kildevalget og vinkling. 

- De jobber sikkert på akkord, utbrøt utvalgets leder Hilde Haugsgjerd umiddelbart etter video er vist. 

TV 2 mener på sin side av reportasjen er av allmenn interesse, at lederen i nemda er brukt som ekspert og at selskapet fikk mulighet til å imøtegå hans utsagn.

Skjønt enige

- Jeg synes det er fint å være cowboy jeg, sa Henrik Syse og humret.

- Det er noen elementer det går an å problematisere. TV 2 legger utvilsomt fornærmedes forklaring til grunn. Var det virkelig slik at han så parkeringsvakten? TV 2 tar hans versjon fullstendig for god fisk. Det kan jeg skjønne klager reagererer på. Men det er ikke så stigmatiserende det de omtales som. Og det er ingen tvil om at tauebilen ble kalt på. Alt i alt tror jeg vi skal godta innstillingen om at TV 2 ikke har brutt god presseskikk. 

Tønsbergs Blads ansvarlige redaktør Håkon Borud mener det på sin side ville vært en spennende sak å se på lønnsbetingelsene til parkeringsvaktene. 

- Jeg tipper det er akkorder ute og går. Og jeg er ikke enig i at TV 2 har kjøpt Skogmos historie et hundre prosent. 

Cowboy eller ikke

En stund oppstod det usikkerhet om daglig leder ble konfrontert med cowboy-karakteristikken.

- Jeg tror ikke selve uttrykket utløser imøtegåelse, det er en karakteristikk. Det viktige er at klager får svare på de konkrete påstandene, slo Per Edgar Kokkvold fast. 

Og det hadde Oslo Parkeringsservice. Dermed ble TV 2 hjelper deg frikjent for brudd på god presseskikk.

 

Powered by Labrador CMS