PFU-leder Alf Bjarne Johnsen (til venstre) vil bli sendt på gangen, det gjør neppe Vi Menns Alex Øystå (til høyre). Her fra behandlingen av den såkalte "Monsterklagen". Foto: Martin Huseby Jensen

Mina Ghabel Lunde sender halve PFU på gangen

Dermed blir det vikarenes utvalg som vil ta for seg den omfattende klagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen som i sin blogg påpeker at svært mange av PFUs medlemmer blir inhabile når Pressens Faglige Utvalg skal behandle klagen fra tidligere Dagens Næringslivs-journalist Mina Ghabel Lunde.

Den tidligere DN-journalisten mener hun ikke har fått tilstrekkelig samtidig imøtegåelse, at journalistene bak avsløringen har personlig part i saken, at de som siterte disse ikke har forsøkt å oppklare hennes rolle i saken og bare har gjengitt at hun stod bak sjikanen. Dessuten mener Ghabel Lunde at det ikke var tatt hensyn til at hun var i sjokk og sterkt medisinert da Medier24 tok kontakt med henne.

LES OGSÅ: Mina Ghabel Lunde er sterkt kritisk til journalister hun mener hadde personlig agenda

«Jeg ringer GM (Gard Michalsen i Medier24, red.anm). Mens jeg gråter, forteller jeg ham at jeg nettopp har fått dårlige nyheter hos legen og at han må unnskylde meg hvis jeg høres grøtete ut i stemmen, for jeg er både i sjokk og på tunge medisiner. Han sier det går bra, men kan vi snakke litt likevel? Jeg spør: du lurer på om jeg har noe med kontoen @fruhjorth å gjøre, ikke sant? Ja, jeg har noe med den å gjøre. Men det er ikke bare meg, og jeg kan ikke prioritere å holde på med dette akkurat nå, jeg større bekymringer nå, kan dette vente?»

Leder og nestleder på gangen

Klagen som er på 44 sider er rettet mot i alt ti medier. Særlig mot nettstedet Medier24 og VG som avslørte at hun er en av flere som har stått bak det angivelige Twitter-kollektivet @fruhjorth som har kritisert flere DN-journalister, kilder og ledere. I tillegg til å ha drevet sjikane mot enkeltjournalister.

Siden VG er klaget inn, ryker PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen ut av PFU når saken skal behandles. Også 

Alf Bjarne Johnsen får ikke være til stede under
behandlingen av klagen. Foto: Martin Huseby Jensen

NRK er klaget inn i saken, noe som medfører at Anders Opdahl - som er utvalgets nye nesteleder - følger etter Johnsen ut på gangen.  Det samme gjelder Anne Weider Aasen i TV 2 siden også hennes redaksjon er blant dem som er klaget inn.

Med tre ut er Liv Ekeberg fra Agderposten den eneste av de faste medlemmene fra presseorganisasjonene som blir igjen i utvalget. Men selv blant de til sammen seks varamedlemmene tynnes det ut.

Flere varamedlemmer inhabile

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet kan ikke forventes å kunne møte siden også hans

Gunnar Kagge får ikke være med denne gangen.
Foto: Martin Huseby Jensen

redaksjon er klaget inn. Aftenposten er riktignok ikke klaget inn og sånn sett skulle man tro at Gunnar Kagge kunne møte. Men nei. For selv om Aftenposten ikke publiserte artikkelen fra Medier24, så har de et stoffsamarbeid som kan så tvil om habilitet.

Dessuten har Kagges kollega, Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset, sittet på begge sider av bordet i saken. Hun har vært gjenstand for sjikane fra Twitter-profilen, samt bidratt til det journalistiske arbeidet. Dermed er også Kagge ute.

Han ville nok heller ikke kunne møte siden han for Aftenposten er på sykkeltur i USA i forkant av valget.

En annen av varamedlemmene som har kollegiale habilitetsproblemer når klagen skal opp til behandling er Martin Riber Sparre i Dagens Næringsliv. Han var fram til 1. juli Mina Ghabel Lundes kollega. Derfor må også han se seg nødt til å forlate utvalget.

Spesiell situasjon

Igjen står Ellen Ophaug i Fredriksstad Blad, Alexander Øystå i Vi Menn og Kirsti Husby i Adresseavisen. Ingen av disse er inhabile, men syke kan de fortsatt bli.

Det blir et spesielt utvalg, mener Kjersti Løken Stavrum.
Foto: Martin Huseby Jensen

– Vi skal klare å behandle klagen. Og innimellom hender det at folk blir syke, kanskje også samme dag som behandlingen skal skje. Da kjører vi utvalget med seks personer. Det tar tid å lese seg opp før klagebehandlingen, sier sekretariatsleder og generalsekretær Kjersti Løken Stavrum til Journalisten.

Hun karakteriserer situasjonen som spesiell siden det er snakk om en klage mot mange medier. Da blir det vanskelig å unngå inhabilitet. Særlig siden mange av mediene er riksdekkende og det har vært tradisjon for at riksdekkende medier er godt representert i utvalget.

Her kan du se hele oversikten med hvem som sitter i PFU.

Generalsekretæren kjenner ikke til at noen av allmennhetens representanter er inhabile i saken.

 

 

Powered by Labrador CMS