Ordfører Ragnhild Aashaug (til venstre) og rådmann Siv Stuedal Sjøvold i Tolga kommune, under en pressekonferanse i forbindelse med VGs Tolga-dekning. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Onsdag skal Tolga-saken opp i PFU

Mener VG har skapt feilaktig inntrykk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tolga kommune ved rådmann Siv Stueland Sjøvold har klaget inn VG til Pressens Faglige Utvalg (PFU), for saken «Tre brødre på Tolga», for det de mener er brudd på kildekritikk og kontroll av opplysninger, saklighet og omtanke, skille fakta og kommentar, dekning for titler, samtidig imøtegåelse, samt tilsvarsretten.

Slik klager ser det, har VG skapt et feilaktig inntrykk av at «kommunen har satt diagnoser på brødrene og satt dem under vergemål for å tjene penger», som rådmannen skriver i klagen.

Saken ble publisert på nett og på trykk i VG Helg lørdag 6. oktober 2018, og sakskomplekset fikk mye oppmerksomhet også i andre medier.

– Den negative medieoppmerksomheten har gjort det vanskelig å gå til det skritt å klage. Men vi ser også at det undergraver hele ordninga hvis man ikke tør å klage på grunn av frykt for ytterligere negativ oppmerksomhet, sa rådmann Sjøvold til Journalisten da vi først omtalte klagen.

– Nå får vi forhåpentligvis en god vurdering, og hvis konklusjonen blir at VG har opptrådt innenfor god presseskikk, tar vi det til etterretning, sa hun.

Nettavisen lagde i samarbeid med flere lokalaviser i Amedia en rekke saker hvor de fortalte «en helt annen Tolga-historie enn den som ble fortalt til hele Norge i fjor høst», som daværende nyhetsredaktør Erik Stephansen skrev.

VGs arbeid med saken har vunnet en rekke priser, blant annet diplom under Skup-konferansen i år, og Den store journalistprisen.

Rådmannen oppsummerte grunnen til klagen slik overfor Journalisten:

– Det handler om totalinntrykket VG har skapt, som vi mener har flere feilaktige sider, og som har fått leve sitt eget liv i etterkant, med feilaktige framstillinger i flere andre medier.

Partene har forsøkt å komme fram til en minnelig løsning, uten at dette har ført fram. VG på sin side mener de ikke har brutt god presseskikk. De viser til at dekninga deres har fått konsekvenser, ved at saken ble gransket, og at «Statens helsetilsyn konkluderte med at det hadde skjedd alvorlige feil på alle nivåer av forvaltningen».

Kommunen mener de ikke har har fått tilstrekkelig mulighet for samtidig imøtegåelse, noe VG avviser.

Rådmannen mener VG har brutt følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

  • 3.2, om kildekritikk og kontroll av opplysninger
  • 4.1, om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon
  • 4.2, om å skille fakta og kommentar
  • 4.4, om å ha dekning for titler, ingresser etc.
  • 4.14, om retten til samtidig imøtegåelse
  • 4.15, om tilsvarsretten

PFUs behandling vil bli strømmet her på Journalisten.

Powered by Labrador CMS