Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Den siste måneden har VG blitt anklaget for fabrikkering av sitater og press mot uerfarne kilder.
Annonse
– Det er mange dyktige VG-folk i denne salen som synes dette er en vanskelig periode, fordi det stilles spørsmål ved all journalistikken vår. Vi tar saken så alvorlig, fordi den fraviker så grovt fra vår vanlige journalistikk, sa nyhetsredaktør Tora Bakken Håndlykken under en debatt på Skup.
Og under årets Skup-konferanse ble nettopp VG hedret med to Skup-diplomer for fremragende journalistikk det siste året.
VG fikk først diplom for den mye omtalte Tolga-saken, om de tre brødrene Arvid, Magnus og Lars Peder Holøyen fra Tolga kommune i Hedmark.
– Juryen har latt seg imponere av et meget systematisk og metodisk arbeid, utrettelig, og med utpreget bruk av egne og selvstendige undersøkelser. Et lukket univers med stor motstand. Presseetisk er prosjektet meget krevende. Tolga-saken framstår som en honnør til journalistikken - og journalistikkens betydning. Den kan utgjøre en forskjell, skriver juryen i sin begrunnelse.
Ikke lenge etterpå vant de nok et diplom, denne gangen for historien om gjengen ingen klarte å stoppe, skrevet av journalistene Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg.
– Under stor motstand, fra en gjengkultur med vold og våpen på Holmlia, og fra et politi som ikke klare å stoppe gjengmiljøet, er dette journalistiske prosjektet kommet langt. Juryen har latt seg imponere over en klar holdning til hva som ligger innenfor og utenfor de presseetiske grensene, skriver juryen i sin begrunnelse.
Annonse
DN vant hovedprisen
I forkant av prisutdelingen mente mange at selve Skup-prisen sto mellom VGs sak om Tolga-brødrene og Dagens Næringsliv sak om Tidal, men det var til slutt sistnevnte som trakk det lengste strået.
– Avsløringen har fått store konsekvenser. Økokrim har åpnet bedrageri-etterforskning. Journalistene har møtt betydelig motstand, særlig fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk, datavisualisering og journalistisk historiefortelling på høyt nivå, skriver juryen om DN-saken.
Det var VG-journalistene Maria Mikkelsen, Frank Haugsbø og Mona Grivi Norman som jobbet med Tolga-saken gjennom store deler av 2018.
Andre som har jobbet med saken er Isabelle Valette, som til vanlig jobber med dataanalyse i VG Pluss, VG-utvikler Jari Bakken og fotograf Krister Sørbø .
Den offentlige granskningen som ble igangsatt som følge av VG-dekningen, og som konkluderer med at Tolga kommune har fått 7 millioner kroner i urettmessig statlig tilskudd, siden to av brødrene i flere år ble meldt inn til staten som psykisk utviklingshemmede på feil grunnlag. Også den tredje broren ble feilregistrert i fire år, før utredning ble gjort og diagnose ble satt.
Rapporten anbefaler også blant annet endringer i vergemålsloven, og har hittil fått følgende andre nasjonale konsekvenser:
Helsedirektoratet vil endre regelverket kommunene skal følge for å registrere psykisk utviklingshemmede.
Fylkesmennene skal granske rundt 600 tilfeldig valgte saker i 90 kommuner.
Justisministeren ber om at 18.000 nordmenn kontaktes, for å undersøke hvor mange som har vergemål mot sin vilje.
I tillegg til VG, vant også to andre aviser også hvert sitt Skup-diplom.
Hjemmeseier
Lokalavisen i nabobygget til Skup-konferansen, Tønsbergs Blad, vant for Tjøme-saken, skrevet av Emira Holmøy og Morten Wang.
– De har kombinert observasjoner, intervjuer, gamle bilder, flyfoto, arkiver og lokalkunnskap i sine avsløringer om strandadelen på Tjøme. Avisen har avdekket hvordan saksbehandlere i tidligere Tjøme kommune satt på alle sider av bordet, og hvordan delegert myndighet ble brukt for å bygge større og dyrere enn politikerne tillot. Tønsbergs Blads journalistikk viser veien for andre redaksjoner som vil grave i strandsonen, skriver juryen i sin begrunnelse.
Årets Skup-jury har bestått av leder Bernt Olufsen, Vibeke Haug (NRK), Bente Kalsnes (OsloMet), LinnKongsli Hillestad (Dagbladet), Janne Birgitte Prestvold (Fædrelandsvennen), Geir Terje Ruud (NTB) og Bjørn Sæbø (Rogalands Avis).
Aftenposten vant for saken om stortingsregnskapene, skrevet av Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl.
– Aftenpostens avsløringer av økonomisk rot på Stortinget er resultat av et stort og utrettelig innsynsarbeid. Journalistene har kombinert kvantitative og kvalitative analyser av store datamengder med manuell gjennomgang av regnskapsoppføringer, kreative søk i sosiale medier og tradisjonelt kildearbeid, skriver juryen i sin begrunnelse.
Tønsbergs Blad vant for Tjøme-saken, skrevet av Emira Holmøy og Morten Wang.