Dagens Næringsliv vinner Skup-prisen 2019. Foto: Eskil Wie Furunes

Dagens Næringsliv vinner Skup-prisen

Får prisen for Tidal-avsløringene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens Næringsliv vinner i år igjen den prestigetunge Skup-prisen, i år for sin Tidal-avsløring.

Journalistene Kjetil Sæter og Markus Tobiassen jobbet systematisk med å avsløre at Tidals strømmetall i perioder er manipulert.

De mottok den prestigetunge prisen på Skup-konferansen lørdag.

Tidal skriver i en e-post til Journalisten at de avviser og bestrider påstandene i Dagens Næringsliv, les mer nederst i saken.

Les alt om årets Skup-konferanse her.

Eventyrlig, rett og slett

– Var det forventa? spør Journalisten Kjetil Sæter når han nettopp har mottatt prisen.

– Nei, noe sånt som dette er ikke forventa, vi vet at vi har mange, mange gode konkurrenter, eller kollegaer som har laget gode saker. Vi hadde et veldig godt håp, fordi metoden er veldig sterk, men samtidig er det veldig mange andre gode saker, så dette er jo helt sinnsykt.

På forhånd var blant andre Tidal-saken til DN og Tolga-saken til VG pekt ut som favoritter til å vinne prisen. Tolga vant Skup-diplom, og Sæter skryter av VG-journalistenes arbeid, men lar det være opp til juryen å svare på hva som gjorde at de vant.

– Tolga-saken er fenomenal. Det illustrerer bare at det står bedre til med gravejournalistikken nå enn noen gang, og nå kan jeg si det, som begynner å bli en godt voksen mann som har vært her noen ganger.

– Ja, hvordan er det å vinne to år på rad?

– Det er jo eventyrlig, rett og slett, sier Sæter, som til sammen har vunnet Skup-prisen tre ganger.

– Jeg er en meget privilegert gravejournalist med veldig godt team-arbeid, man gjør jo ikke dette alene. Og vi lærer av de andre som er her også.

– Historiefortelling på høyt nivå

Andre som har jobbet med saken er blant andre DNs videofotograf Marte Christensen.

– Avsløringen har fått store konsekvenser, økokrim har satt i gang bedrageri-etterforskning , journalistene har møtt betydelig motstand, dette er historiefortelling på et høyt nivå, sa juryleder Bernt Olufsen fra scena, da han delte ut prisen.

Se hele juryens begrunnelse lenger ned i saken.

Dagens Næringsliv vinner Skup-prisen 2019. Foto: Eskil Wie Furunes

Årets Skup-jury har bestått av leder Bernt Olufsen, Vibeke Haug (NRK), Bente Kalsnes (OsloMet), Linn Kongsli Hillestad (Dagbladet), Janne Birgitte Prestvold (Fædrelandsvennen), Geir Terje Ruud (NTB) og Bjørn Sæbø (Rogalands Avis).

Arbeidet med saken strekker seg tilbake til januar 2015 da Etterbørs-journalist Markus Tobiassen jobbet med nyhetssaker om Jay Zs kjøp av daværende norske Wimp – nå Tidal, hvor han senere varslet søksmål mot selgerne fordi han mente tallene han hadde fått ikke stemte.

– Tusen hjertelig takk! Dette er helt fantastisk, vi har hatt utrolig mange å konkurrere mot. Gud bedre hvor deilig dette er. Takk til gode kolleger, takk til god konkurrenter, tusen takk til juryen og tusen takk til Markus, sa Kjetil Sæter fra scena.

Tobiassen var litt mer målløs:

– Jeg har ikke så mye mer å si, men ... takk! sa han.

Kjetil Sæther og Markus Tobiassen jubler på scenen for Skup-prisen sammen med diplomvinnerne. Foto: Eskil Wie Furunes

Skrøyt av kollegaen

Siden de startet arbeidet med saken har de analysert store datasett – 74,1 GB med data ble analysert med hjelp fra NTNU – og har jobbet systematisk med anonyme og åpne kilder.

Bak saken ligger et omfattende kildearbeid, en flere måneder lang ufrivillig pause, verifisering og jakten på imøtegåelse fra Tidal.

Da Journalisten intervjuet journalist-duoen tidligere i år, skrøyt Sæter av kollegaens kildearbeid og systematiseringsferdigheter:

– Mer enn 100 personer i musikkbransjen med kunnskap om Tidal er kartlagt for å finne kilder med kjennskap til Tidals strømmetall.

Tobiassen ville ikke si hvor viktig det har vært med gode kilder i musikkbransjen i Norge og utlandet:

– Men det har viktig å forstå den kompliserte økonomien for å kunne bygge tillit til folk.

I februar fikk de Impala-prisen for avsløringene om strømmetjenesten Tidal.

Det er andre året på rad at Dagens Næringsliv vinner prisen. I fjor vant de for Boligbygg-saken, som Kjetil Sæte også var med på.

VG-journalistene Frank Haugsbø, Mona Grivi Norman og Maria Mikkelsen. Foto: Eskil Wie Furunes

Diplomer

Det ble også utdelt diplomer i løpet av kvelden:

1. diplom: VG, for Tolga-saken.

– Tolga-saken framstår som en honnør til journalistikken og journalistikkens betydning, den kan utgjøre en forskjell, sa juryleder Olufsen.

2. diplom: Aftenposten for avsløringene om Stortingets reiseregninger, av Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl.

3. diplom: Tønsbergs Blad for Tjøme-saken, ved Emira Holmøy, Morten Wang.

4. Diplom: VG, for Youngbloods av Bjørnar Tommelstad.

Les mer om diplom-vinnerne her.

Juryens begrunnelse for Dagens Næringsliv som vinner at Skup-prisen for Tidal-avsløringene:

«Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. Samtidig har året SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønstret som avtegnet seg i dataene gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon.

Strømmetjenester er «big business», men dataene som ligger bak våre musikkvalg er ikke offentlige. Vi kan ikke søke innsyn i dem eller kjøpe tilgang til dem. Brukerdata er blitt en gullgruve i den nye plattformøkonomien. Mangel på åpenhet er blitt musikkbransjens største problem, hvor strømmetjenestene beskrives om en svart boks.

Årets SKUP-vinner har åpnet den svarte boksen. Synet som møtte dem var ikke vakkert. Journalistene har på kreativt og smart vis avdekket manipulasjon av lyttertall slik at store beløp kan ha havnet i feil hender. Journalistenes arbeid med artikkelserien strekker seg over fire år, to dokumentarer og 104 nyhetsartikler.

Avsløringen har fått store konsekvenser. Økokrim har åpnet bedrageri-etterforskning. Journalistene har møtt betydelig motstand, særlig fra amerikanske advokater. Dette er datajournalistikk, datavisualisering og journalistisk historiefortelling på høyt nivå».

Tidal avviser

Tidal skriver i en e-post til Journalisten at de avviser og bestrider påstandene i Dagens Næringsliv, og at selskapet verken er mistenkt eller siktet i saken som etterforskes av Økokrim.

De legger til at også Økokrim bekrefter dette i en tidligere NTB-sak:

«Økokrim bekrefter overfor NTB at Tidal verken er mistenkt eller siktet i saken. Etterforskningen er igangsatt for å avdekke om det har skjedd noe straffbart og i så fall hvem som er ansvarlig for de straffbare handlingene.»

Powered by Labrador CMS