Politikens fotograf Martin Lehmann føres bort av politiet da han nektet å etterkomme deres ordre om å forlate motorveien, der han dokumenterte flyktninger. Foto: Ernst van Nord / Ritzau

Politikens fotograf Martin Lehmann føres bort av politiet da han nektet å etterkomme deres ordre om å forlate motorveien, der han dokumenterte flyktninger. Foto: Ernst van Nord / Ritzau

Fotograf slår et slag for pressefriheten i dansk lagmannsrett

Politiet anket – snart starter rettssaken.

Publisert

Den danske fotojournalisten Martin Lehmann skal tilbake i retten. Mandag 1. oktober starter saken mot ham i landsretten, som tilsvarer den norske lagmannsretten.

– Jeg har nå sett på hvordan myndighetene håndterer dette her i tre år, og med det i bakhodet har jeg ingen forventninger til avgjørelser myndighetene skal ta, skriver Lehmann til Journalisten i en e-post.

Lehmann er fotograf i Politiken og ble arrestert av politiet september 2015, da han fotografere de 200-300 flyktningene som gikk langs motorveien i Sør-Jylland, mot Sverige.

Politiet ba Lehmann om å forlate motorveien, men han nektet, fordi han mente det var en viktig hendelse som måtte dokumenteres. Lehmann ble så tiltalt for å ha forstyrret offentlig orden.

Lehmann forteller at han syns det er ergerlig at det skal brukes så mye tid og ressurser på denne saken.

– På den andre siden er det fint å slå et slag for pressefriheten høyt oppe i systemet, legger han til.

Lehmann fikk en bot på 1.500 danske kroner etter arrestasjonen, men sa til Journalisten i januar at det ikke hadde noe å si for saken hvor stor boten er.

– Jeg er likeglad om boten var på 1.500 kroner eller 15 millioner, jeg har aldri forholdt meg til beløpet. Det var faktisk først forrige uke jeg fikk vite det, sa han.

I januar ble Lehmann frifunnet av retten i Sønderborg, men avgjørelsen ble anket av politiet. Lehmann mener saken er prinsipielt viktig.

– Saken er også viktig for deg, da du er journalist, og for dine lesere. Det er fordi det er så viktig å kaste lys over verdenen vi lever i – og motsatt er det skadelig hvis vi lukker øynene for virkeligheten vi lever i, skriver Lehmann til Journalisten.

Powered by Labrador CMS