Blant dem som er siktet, er Ekstra Bladets sjefredaktør Poul Madsen. Foto: Finn Årup Nielsen / Wikipedia Common / CC BY-SA 3.0

Danske sjefredaktører siktet for brudd på gjengivelsesforbud

Nekter for å ha gjort noe galt.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flere danske journalister og redaktører er siktet for å ha brutt et forbud mot å gjengi opplysninger fra en omstridt bok om landets sikkerhetstjeneste.

Blant dem er Ekstra Bladets sjefredaktør Poul Madsen, som i likhet med de andre er siktet for å ha brutt et midlertidig forbud mot å gjengi opplysninger fra boka «Syv år for PET».

Forbudet ble lagt ned etter anmodning fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), på bakgrunn av bekymring for at boken kunne inneholde taushetsbelagt materiale.

I boken forteller Jacob Scharf, som ledet PET fra 2007 til 2013, om en rekke konkrete terrorsaker og om samarbeidet med utenlandske etterretningstjenester. Han er selv tiltalt for grovt brudd på taushetsplikten i forbindelse med boka.

Madsen nekter for at han har gjort noe galt.

– Dette er helt uberettiget. Vi tok jo hensyn til at det kunne være detaljer i boken som kunne være taushetsbelagt, og det var detaljer vi valgte å ikke videreformidle. Derfor er siktelsen helt urettmessig, sier han.

I tillegg til Madsen er bokas forfatter, Politiken-journalist Morten Skjoldager, siktet i saken. Det samme er avisas sjefredaktør Cristian Jensen. Politiken valgte å ignorere gjengivelsesforbudet og trykke hele bokens innhold som et bilag. Jensen er følgelig ikke særlig overrasket over å siktelsen.

– Jeg er mer overrasket over at jeg først hører noe nå. Det er jo tross alt et år og ti måneder siden vi ga ut boka og andre medier omtalte den, sier han.

Sjefredaktør for Radio24Syv, Jørgen Ramskov, sier han ikke har fått sjekket posten sin ettersom han er på ferie, men legger til at han regner med å være siktet ettersom han ble anmeldt sammen med de andre.

Foto: Finn Årup Nielsen / Wikipedia Common / CC BY-SA 3.0

Powered by Labrador CMS