Premier League-fotballen forsvinner fra TV 2 til Viasat-kanalene i 2022.
Premier League-fotballen forsvinner fra TV 2 til Viasat-kanalene i 2022.

Nent Group med kjempeposisjon i Norge – ekspert tror TV 2 går for Champions League og Eliteserien

– Har et veldig dedikert publikum.

Publisert Sist oppdatert

Nent Group blir svært mektig på sportsfronten i Norge når både skirettighetene og Premier League-fotballen havner hos kanalen.

TV-giganten sitter fra før på rettighetene til internasjonal håndball, flere europeiske fotballigaer, ishockey-VM og verdenscupen i skøyter, for å nevne noe.

Med oppkjøpet av Premier League-kampene hele seks sesonger fra 2022 til 2028, har Nent dessuten skaffet seg indrefileten av rettighetene i det norske sportsmarkedet.

– De sikrer seg en sterk posisjon på det de har vært svakest på i Norge, nemlig disse nummer én-rettighetene, fastslår Kristian Bruarøy, tidligere TV 2 Sumo-sjef og nå daglig leder i konsulentselskapet Bridj.

– Selv om Nent har Champions League, har de jo delt det med TV 2 i en periode. Og når du ikke har hatt hele Champions League, ikke Premier League og ikke Eliteserien, så løfter jo dette dem spesielt i Norge, sier han.

Dedikert seerskare

Fra 2021/22-sesongen overtar Nent som formidler av VM og verdenscup i alle nordiske skigrener og alpint. Bruarøy tror at Premier League-rettighetene hadde solgt godt for seg selv, uavhengig av om konsernet har en veldig bred sportspakke.

– Premier League har et veldig dedikert publikum som flytter en betydelig seerskare fra én plattform til en annen. De følger rettigheten, det er veldig tydelig. Det er kanskje det viktigste her, i tillegg til at du gjerne tar ut en veldig høy pris per abonnent.

Nent Group har sikret seg Premier League-rettighetene for alle de nordiske landene i seks sesonger. Norge skiller seg klart ut når det kommer til interesse, og det er sannsynlig at Nent har måttet ut med et betydelig milliardbeløp for rettighetene.

Til sammenligning betalte TV 2 i 2015 1,86 milliarder kroner for tre år med PL-rettigheter, ifølge Dagens Næringsliv. Kampanje skriver at prisen for de nordiske rettighetene fra 2022 til 2028 kan ha landet på over 20 milliarder kroner.

– Jeg vil tro at prisen har økt ganske betraktelig i det norske markedet. Om de har hatt tilsvarende konkurranse i de andre landene, vet jeg ikke. I Danmark er det for eksempel ikke like høy betalingsvilje for Premier League, påpeker Bruarøy.

Fortsatt fotballkanal

TV 2 har vært norsk Premier League-formidler siden 2010, og torsdag er en tung dag for mange i kanalen. Bruarøy tror hans tidligere arbeidsgiver vil gå for andre fotballrettigheter i årene som kommer.

– Champions League-rettighetene løper vel ut neste år. Der har du en rettighet som TV 2 garantert kommer til å kikke på. Og så spørs det hva som skjer med Eliteserien (Discoverys ut 2022). Den beveger seg også etter hvert, sier han.

– TV 2 står også sterkt med de norske landskampene i fotball, og i tillegg blir det videreutvikling av de rettighetene de har fra før, som nasjonale ligaer i håndball og ishockey. TV 2 kan også utvikle nye rettigheter, som de har lyktes med tidligere og er i gang med rundt E-sport. Men Champions League og Eliteserien er de to «øverste hylle-rettighetene» som dukker opp.

Han er også spent på om Nent vil sitte på all Premier League-fotballen i Norge selv, eller om det blir aktuelt å sublisensiere enkelte kamper, slik selskapet gjør i Danmark.

– Vi vet mer om to og et halvt år. Men det kan hende de har betalt en så høy pris at sublisensiering kan være aktuelt. Kan en klokken fire-kamp være interessant for andre? Eller er det for få kamper å dele ut der? Tenker du rettighetskost per kamp her, så snakker vi flere millioner.