Originalsaken i Dagen til høyre, gjengivelsen hos konkurrenten Norge Idag til venstre. Foto: Silje Rognsvåg, Dagen
Originalsaken i Dagen til høyre, gjengivelsen hos konkurrenten Norge Idag til venstre. Foto: Silje Rognsvåg, Dagen

Stjal og trykket opp konkurrentens artikkel

Den kristne ukeavisa Norge Idag med grovt brudd på det sjuende bud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 4. juni brakte avisa Dagen en blank nyhet om Bjørgvin-bisp Halvor Nordhaug som nektet å holde gudstjeneste i et bedehus i Bergen, før et israelsk flagg på veggen inne i lokalet ble fjernet.

Nyhetssaken er en av de mest leste, oppfulgte og debatterte sakene hos Dagen de siste dagene.

En dag senere kom konkurrenten, den kristne ukeavisen Norge Idag, ut med en ren kopi av Dagens sak.

Kopierte alt

– De har kopiert hele saken vår og gjengitt layouten fotografisk. Avisa har riktignok omskrevet ingressen, fjernet byline på våre to journalister John Solsvik og Klaus Gustafsson og satt et faksimilie-stempel øverst til høyre. Med dette er ikke annet enn grovt tyveri, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

Sjefredaktør i Norge Idag er Finn Jarle Sæle. Han svarer ikke på telefon og er heller ikke tilgjengelig på epost. Journalisten får fatt i assisterende redaktør Bjarte Ystebø, som opplyser at det er Sæle som hadde ansvaret for å produsere den aktuelle siden. Ystebø råder oss til å ringe Sæles kone, tidligere stortingsrepresentant Anita Apeltun Sæle fra Kristelig Folkeparti.

– Jeg ringer aldri Finn Jarle på hans egen telefon, sier han.

Journalisten har også ved en tidligere anledning gjort forsøk på å kontakte Finn Jarle Sæle, og måtte også da gå via hans kone.

– Bryter med alt

– Dette bryter med stort sett alt av preseetikk og kollegialitet. Jeg kan ikke huske noe tilsvarende i norsk presse, sier Selbekk til Journalisten.

– Kommer Dagen til å foreta seg noe med saken?

– Jeg skal snakke med de to journalistene som har skrevet artikkelen. Det er uansett på sin plass at de sender en faktura når en annen avis bruker stoffet deres. Det er en minimumsreaksjon. Det kan ikke være så mye grovere enn dette. Det har også en opphavsrettslig side.

Etisk og juridisk

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund slår fast at denne saken både har en presseetisk og en juridisk side.

– Ved en eventuell klage til Pressens Faglige Utvalg om dette, så er det naturlig å trekke inn slutten på punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten. Den sier at det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier. Grunnen til at det punktet ikke går lenger enn “opplysninger er hentet”, er jo nettopp knyttet til den juridiske siden. Det handler om opphavsrett.

Forvirring

Løken Stavrum oppfatter at det er en del forvirring i noen redaksjoner, om at det er greit dersom man skriver “faksimile”.

– Men det er ingen særlige regler for faksimiler, verken presseetisk eller juridisk. At man skriver “faksimile” gjør ingen ting fra eller til for jusen, slår hun fast.

– Hvordan ser NP på en slik fotografisk gjengivelse av Dagens sak?

– Dette er et svært sjeldent eksempel på sammenfall av tekst, tittel og typografi -  og innhold.

Powered by Labrador CMS