Sjefredaktør i E24, Per Valebrokk. Foto: Per-Åge Eriksen / Varden
Sjefredaktør i E24, Per Valebrokk. Foto: Per-Åge Eriksen / Varden

Strenge aksjeregler i redaksjonene

Journalister skal ikke eie enkeltaksjer, med mindre det er i familiebedriften eller eierbedriften.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at Økokrim har tatt ut tiltale mot tidligere Nettavisen-journalist Thomas Gulbrandsen for innsidehandel. Gulbrandsen og hans far solgte ifølge tiltalen aksjer i DNO etter at han ble klar over at kolleger skrev en artikkel som viste svake utsikter for oljeselskapet i Irak.

Ikke akseptabelt

Journalisten har gjennomført en ringerunde til flere norske redaksjoner, og det er klar tale:

– Det er fullt handleforbud hos oss, men de kan eie aksjer i Schibsted, forteller sjefredaktør i E24, Per Valebrokk.

Valebrokk forklarer at hver gang E24 har en artikkel om Schibsted eller datterselskapene opplyses det i bunnen av artikkelen at Aftenposten og VG eier E24 og at disse igjen er eid av Schibsted. I tillegg opplyses det at de ansatte kan eie aksjer i Schibsted.

Redaktøren forklarer at de ansatte får lov til å eie aksjer i fond, og at dersom en person eier aksjer ved ansettelsen kommer beskjeden om å selge seg ned og ut av selskapet.

Arv og fond

De fleste redaksjoner Journalisten har vært i kontakt med forklarer at de ansatte har mulighet til å eie aksjer i familiebedrifter og i aksjefond

– Våre journalister skal ikke eie enkeltaksjer eller drive korttidshandel av aksjer. Fond og familiebedrifter har de derimot lov å eie i, sier ansvarlig redaktør Carsten Bleness i Dagsavisen.

Det samme gjelder i Nordlys, forteller redaktør Hans Kr. Amundsen.

– Vi hadde en gjennomgang av dette nylig og konstaterte at det ikke var noe problem. Men journalistene har opplysningsplikt overfor meg, og vi har absolutt forbud mot å eie aksjer.

Enkel regel

I DN.no er sjefredaktør Svein-Thore Gran klar.

– Vi har en veldig enkel regel, det er ikke lov å eie aksjer, forteller Gran.

Han forteller at dersom de skulle ansette mennesker som eier aksjer, vil DN.no finne praktiske løsninger.

I Adresseavisen får de ansatte lov til å eie aksjer i Polaris Media, i familiebedrifter og i aksjefond, forklarer sjefredaktør Arne Blix. En gang i året skal medarbeiderne varsle om forhold som kan svekke integriteten deres. Eventuelt i mellomtiden, dersom det skulle oppstå endringer.

– Vi har ikke satt et absolutt forbud mot å eie aksjer, aksjer gjennom arv, i familiebedrifter og fond er tillatt. Men vi har et ettertrykkelig forbud mot korttidshandel.

Powered by Labrador CMS