Sjefredaktør i E24, Per Valebrokk. Foto: Per-Åge Eriksen / Varden
Sjefredaktør i E24, Per Valebrokk. Foto: Per-Åge Eriksen / Varden

Strenge aksjeregler i redaksjonene

Journalister skal ikke eie enkeltaksjer, med mindre det er i familiebedriften eller eierbedriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at Økokrim har tatt ut tiltale mot tidligere Nettavisen-journalist Thomas Gulbrandsen for innsidehandel. Gulbrandsen og hans far solgte ifølge tiltalen aksjer i DNO etter at han ble klar over at kolleger skrev en artikkel som viste svake utsikter for oljeselskapet i Irak.

Ikke akseptabelt

Journalisten har gjennomført en ringerunde til flere norske redaksjoner, og det er klar tale:

– Det er fullt handleforbud hos oss, men de kan eie aksjer i Schibsted, forteller sjefredaktør i E24, Per Valebrokk.

Valebrokk forklarer at hver gang E24 har en artikkel om Schibsted eller datterselskapene opplyses det i bunnen av artikkelen at Aftenposten og VG eier E24 og at disse igjen er eid av Schibsted. I tillegg opplyses det at de ansatte kan eie aksjer i Schibsted.

Redaktøren forklarer at de ansatte får lov til å eie aksjer i fond, og at dersom en person eier aksjer ved ansettelsen kommer beskjeden om å selge seg ned og ut av selskapet.

Arv og fond

De fleste redaksjoner Journalisten har vært i kontakt med forklarer at de ansatte har mulighet til å eie aksjer i familiebedrifter og i aksjefond

– Våre journalister skal ikke eie enkeltaksjer eller drive korttidshandel av aksjer. Fond og familiebedrifter har de derimot lov å eie i, sier ansvarlig redaktør Carsten Bleness i Dagsavisen.

Det samme gjelder i Nordlys, forteller redaktør Hans Kr. Amundsen.

– Vi hadde en gjennomgang av dette nylig og konstaterte at det ikke var noe problem. Men journalistene har opplysningsplikt overfor meg, og vi har absolutt forbud mot å eie aksjer.

Enkel regel

I DN.no er sjefredaktør Svein-Thore Gran klar.

– Vi har en veldig enkel regel, det er ikke lov å eie aksjer, forteller Gran.

Han forteller at dersom de skulle ansette mennesker som eier aksjer, vil DN.no finne praktiske løsninger.

I Adresseavisen får de ansatte lov til å eie aksjer i Polaris Media, i familiebedrifter og i aksjefond, forklarer sjefredaktør Arne Blix. En gang i året skal medarbeiderne varsle om forhold som kan svekke integriteten deres. Eventuelt i mellomtiden, dersom det skulle oppstå endringer.

– Vi har ikke satt et absolutt forbud mot å eie aksjer, aksjer gjennom arv, i familiebedrifter og fond er tillatt. Men vi har et ettertrykkelig forbud mot korttidshandel.

Powered by Labrador CMS