«Bruk av droner/ubemannede luftfartøy er viktige verktøy for mediene. Forbud representerer et inngrep i retten til informasjon», skriver Norsk Presseforbund.

Droner

Presseforbundet reagerer på Equinors ønske om flyforbud

– Jeg synes det er uheldig at presseorganisasjonene ikke blir kontaktet i denne typen spørsmål, sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Presseforbund (NP) reagerer på forslaget om å opprette et «permanent restriksjonsområde over Equinors anlegg på Tjeldbergodden» – noe som i praksis vil innebære et flyforbud, skriver EnergiWatch.

Høringsfristen gikk ut 15. november, og dagen før kom NP på banen. I et brev til Luftfartstilsynet ber NP om en utsettelse, ettersom ingen av presseorganisasjonene var på høringslisten.

«Bruk av droner/ubemannede luftfartøy er viktige verktøy for mediene. Forbud representerer et inngrep i retten til informasjon. Vi mener derfor det er viktig at mediene får mulighet til å uttale seg i forbindelse med denne type endringer, og ber om at vi på vegne av samtlige presseorganisasjoner og mediene, får utsatt frist med 14 dager», skriver NP-jurist Kristine Foss i brevet til Luftfartstilsynet.

EnergiWatch skriver at NP ikke fikk medhold i ønsket. Dette begrunnes med sikkerhetshensyn.

Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund.

«Den siste tiden har den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa endret seg. Det har blant annet blitt observert økt aktivitet med ubemannede luftfartøyer/droner ved olje- og gassanlegg offshore og på land. Dette har medført et behov for å sikre at uvedkommende ikke skal få tilgang til å observere, innhente informasjon eller på annen måte true sikkerheten i nærheten av viktige nasjonale anlegg for ilandføring, prosessering og eksport av olje- og gass i Norge», heter det i svaret fra Luftfartstilsynet, som EnergiWatch har fått se.

Videre står det:

«Dette medførte et behov for å opprette restriksjoner for flyging i luftrommet over/ved anlegget på Tjeldbergodden. Av den grunn ble høringsfristen satt kort. Luftfartstilsynet jobber nå med sluttføring av forskriftsarbeidet knyttet til restriksjonsområdet, og kan ikke forlenge høringsfristen ytterligere», heter det i svaret fra Luftfartstilsynet.»

– Jeg synes det er uheldig at presseorganisasjonene ikke blir kontaktet i denne typen spørsmål. Luftfartstilsynet vet at bruk av droner er et viktig journalistisk verktøy, sier Foss til EnergiWatch.

Hun sier til nettstedet at det foreløpig ikke er bestemt hvordan de skal behandle saken videre.

Powered by Labrador CMS