Neste år blir det endringer, sier PK-leder Jarle Aasland. Foto: Andrea Gjestvang

Frilanserne skal synliggjøres under Årets bilde

Neste år må fotojournalistene gjøre det tydelig om de er frilansere eller fast ansatte når de sender inn bidrag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag fortalte Journalisten at mens Dagens Næringslivs faste fotografer i fjor ble hedret med flere priser under Årets bilde, er det ingen faste blant årets nominerte. Til gjengjeld er det fire frilansere. 

LES OGSÅ: I fjor vant DN Årets bilde. I år er ingen faste fotografer nominert

Styremedlem Brian Cliff Olguin i NJ Frilans undret seg litt da han så nominasjonene.

– Det er litt synd at det ikke kommer frem at frilansere tar mange prisvinnende bilder. Vi i miljøet vet hvem fotografene er, men hvermansen gjør jo ikke det. Samtidig er viktig at mediene får kred når en idé har startet i redaksjonen og de har vært involvert fra første stund, sier Olguin, som mener at det mest ryddige og gjennomsiktige ville vært å inkludere både frilans og mediet i byline.

Styreleder Jarle Aasland i Pressefotografenes Klubb (PK) sier til Journalisten at akkurat dette har vært gjenstand for diskusjon i PK i kjølvannet at juryeringen.

– Ideelt sett synes vi nok det skulle stått i år også, men vi har ikke brukt så mye tid på det utover å diskutere problemstillingen. Neste år skal det være med, sier han.

Bli med på juryeringen av årets konkurranse: Årets bilde: – Det må berøre meg følelsesmessig

Jobber på en annen måte

Når så fotografene skal sende inn bidrag om litt under et år, må de oppgi om de er fast ansatt i mediet eller om de er frilansere. For bedre å kunne synliggjøre hvor de nominerte kommer fra. PK-lederen viser til at mange av de beste fotojournalistene er frilansere. Og med et høyt nivå blant bidragene til årets konkurranse kan man spørre seg om det kan være en sammenheng. 

– Kanskje jobber frilanserne på en annen måte. Kanskje må de bevise mer, eller er mer skjerpet enn de fast ansatte, sier han og legger til at dette er hans hypoteser og fortsetter: – Dette forteller at enten det er snakk om fotograferende eller skrivende journalister, så sier det noe om bransjen vår når så mange flinke folk ikke får fast jobb. Det synes jeg er uheldig.

Ikke alle frilansere vil ha en fast jobb i en redaksjon heller, tror han. Mange driver det godt som selvstendig næringsdrivende. Dette er ikke folk som står med lua i hånden og ber om å få jobb, sier Aasland. 

Og så oppstår noen utfordringer når forskjellene skal defineres. Hva om frilanseren er engasjert i et prosjekt på et halvt år? Eller om du er fast ansatt og bruker fritiden din på egne prosjekter som nomineres? Dessuten er det forskjell på frilanseren som engasjeres for et prosjekt og den frilanseren som selv initierer prosjektet.

– Det er ekstra imponerende når folk gjør prosjekter på egen kjøl. Da gjør du virkelig en innsats for faget du brenner for. Årets bilde er først og fremst en hyllest av den enkelte fotografs arbeid. Det er hyggelig for mediehusene, men det er fotografene som hedres.

I Årets bilde-boka og i videre presentasjoner av vinnerne vil det bli forsøkt tydeliggjort hvem som er faste og hvem som er frilansere. 

Powered by Labrador CMS