Can Dündar ble satt fri i forrige uke, etter å ha sittet fengslet siden november. Foto: Wikimedia Commons

Tyrkisk redaktør vil forlate landet etter løslatelse

Can Dündar sier han vil trosse myndighetenes reiseforbud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tyrkiske redaktøren ønsker å forlate Tyrkia etter at han ble løslatt fra fengsel i forrige uke. Can Dündar stilte onsdag opp på en pressekonferanse i Istanbul der han erklærte at løslatelsen av ham og kollegaen Erdem Gül er et nederlag for president Recep Tayyip Erdogan.

Dundar er sjefredaktør i den sekulære avisen Cumhuriyet, som er sterkt kritisk til den tyrkiske presidenten som av kritikere anses som stadig mer autoritær.

Dündar og Gül ble pågrepet i november etter at avisen publiserte et videoopptak som angivelig viste hvordan tyrkiske etterretningsoffiserer hjalp til med å sende våpen til opprørere i Syria.

En domstol har gitt ordre om at Dündar skal levere inn passet og bli i Tyrkia. Men Dündar sier at han vil trosse forbudet og forsøke å reise ut av landet.

Både han og Gül ble satt fri fredag etter en kjennelse i landets grunnlovsdomstol, der det ble fastslått at det er et brudd på pressefolkenes sivile rettigheter å holde dem fengslet.

Pågripelsen av de to journalistene er blitt fordømt av menneskerettighetsorganisasjoner, som mener at saken viser regjeringens manglende respekt for presse- og ytringsfrihet.

Powered by Labrador CMS